Semne ca e nevoie de incarcare cu freon pentru aer conditionat sau alte reparatii dupa furtuna

In anotimpul de vara au inceput sa aiba loc in ultimii ani din ce in ce mai multe furtuni, furtuni care provoaca pagube de tot felul, inclusiv pentru sistemele noastre de aer conditionat care au devenit din ce in ce mai importante. Uneori semnele de deteriorare a unitatii de climatizare a casei dupa o furtuna sunt evidente: scapa agent de racire si chemam specialisti pentru incarcare cu freon pentru aer conditionat, alteori nu mai functioneaza deloc. Cu toate acestea, unele semne ale deteriorarii AC nu sunt la fel de evidente ca altele si daca nu sunt reparate rapid, pot provoca daune semnificative in timp aparatului de aer conditionat.

Daca va intrebati daca aveti nevoie de reparatii de aer conditionat dupa o furtuna, aici sunt cinci semne de deteriorare a AC-ului pe care ar trebui sa le cautati cand vremea s-a linistit.

Semnele de care aveti nevoie pentru a va repara AC in timp util dupa o furtuna

1. AC-ul dumneavoastra nu va raceste prea bine casa

Este mai cald in casa decat de obicei?  Aerul care iese din ventilatie nu mai este la fel de rece ca inainte de furtuna? S-ar putea sa aveti foarte bine o linie de circuit frigorific deteriorat sau scurgeri in compresorul dumneavoastra de aer conditionat.

Problemele legate de criculatia freonului pot sa scada performantele aparatului de aer conditionat si, de asemenea, sa faca facturile la energie electrica sa explodeze. Sa nu mai vorbim despre faptul ca agentul frigorific din linie este, de asemenea, daunator mediului. Programati telefonic o reparatie a AC-ului cat mai curand posibil. Daca sistemul ajunge sa piarda tot lichidul, ar putea provoca daune majore.

2. Aparatul de aer conditionat scoate niste zgomote ciudate

Daca auziti zgomote neobisnuite, resturi si gunoaie suflate de vant si aduse de furtuna ar putea fi depuse in interiorul unitatii de aer conditionat aflate in afara casei. Ar putea fi vorba si de deteriorarea componentelor interne, cum ar fi ventilatorul sau compresorul.

Prezenta prafului, noroiului sau bucatilor de moloz casute in unitatea de AC poate fi periculoasa, asa ca trebuie sa chemati de urgenta un profesionist care sa-l verifice. In cazul in care incep sa se auda zgomote ciudate din senin, intrerupeti alimentarea cu energie electrica imediat si dati un apel la service in secunda doi. Ar putea exista un dezechilibru major de presiune in interiorul compresorului sau chiar o scurgere severa a lichidului de racire!

 
3. Unitatea AC a fost inundata

Cel mai evident semn al deteriorarii AC este inundarea. Daca sistemul dumneavoastra de climatizare a fost supus la inundatie, acesta trebuie sa fie intretinut imediat de un tehnician de specialitate. Este posibil ca mai multe componentele electrice sa fie deteriorate de expunerea extinsa la umezeala.

Este, de asemenea, o idee buna sa se curate tevile pentru a va asigura ca mucegaiul si bacteriile nu se dezvolta in interiorul sistemului care aduce aer rece in casa!

4. Au existat supratensiuni
Caderile de energie sunt un fapt obisnuit in timpul furtunilor. A lovit fulgerul langa casa? S-a mai stricat deja orice alt produs electronic, cum ar fi un televizor, un calculator sau un telefon smartphone? O varfiatie brusca de curent poate defecta un condensator, arde sigurantele si firele si poate cauza deteriorarea compresorului!

Chiar daca AC-ul dumneavoastra nu prezinta imediat dupa o furtuna semne ca ar avea probleme, poate avea o defectiune care sa se dovdeasca severa mai tarziu. Daca credeti ca ati avut parte de o crestere de tensiune puternica, aparatul de aer conditionat ar trebui sa fie inspectat. O verificare acum va poate economisi mai multi bani in reparatii majore (sau chiar inlocuire!) pe mai tarziu.