Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet 2011

Cu ocazia Zilei Europene a Sigurantei pe Internet, sarbatorita marti, 8 februarie, Salvati Copiii, coordonatorul national al programului Sigur.info, a tras din nou un semnal de alarma autoritatilor, parintilor si copiilor asupra posibilelor riscuri asociate utilizarii Internetului. In cadrul evenimentului ce a marcat aceasta zi, ECDL ROMANIA a premiat castigatorii concursului national “Este mai mult decat un joc, este viata ta” organizat de consortiul Sigur.info.

 

In Romania, in perioada aprilie 2009 – ianuarie 2011, componenta Helpline a proiectului Sigur.info a primit peste 569 de apeluri si sesizari din partea copiilor si adultilor, printre problemele semnalate numarandu-se: hartuirea si abuzul pe Internet (189), furtul de date personale (125), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (13). In ultimele luni, operatorii Helpline au sesizat o tendinta crescuta atat din partea copiilor, cat si a parintilor, de a apela la acest serviciu din dorinta de informare cu privire la posibilele pericole existente in domeniul online.

Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2011, au fost prezentate si concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la initiativa Comisiei Europene in 25 de tari europene in anul 2010. Conform acestuia, jumatate dintre copiii si adolescentii cu varste intre 11 si 16 ani isi creeaza mult mai usor o personalitate proprie online decat una in viata reala. Tinerii isi petrec timp pe Internet deoarece acesta le ofera posibilitatea de a-si exprima opiniile si a-si face prieteni:

  • Pentru 50% dintre copiii cu varste intre 11 si 16 ani, utilizatori de Internet, este mai confortabil sa fie ei insisi pe Internet decat in relatiile reale
  • 45% dintre copii au subiecte de discutie diferite  in mediul online decat in conversatiile fata in fata
  • O treime dintre acestia (32%) vorbesc mai deschis pe Internet despre problemele private decat in cadrul discutiilor directe

 

Aceste procente sugereaza ca pentru jumatate dintre copii si tineri Internetul este mai mult decat un joc, este viata lor, tema centrala a Zilei Sigurantei pe Internet la nivel european, precum si cea a concursului national organizat cu aceeasi ocazie. In cadrul evenimentului, au fost premiati castigatorii acestui concurs adresat copiilor si tinerilor intre 6 si 19 ani. Competitia s-a bucurat de participarea a peste 1700 de copii si tineri din toata tara, cu 850 de proiecte multimedia care au ilustrat legaturile dintre viata reala si cea virtuala precum si implicatiile pe care experientele online le pot avea asupra activitatii de zi cu zi.

Siguranta informationala reprezinta un aspect important intr-o lume in care Internetul castiga din ce in ce mai mult teren. ECDL ROMANIA incurajeaza utilizarea Internetului intr-un mod pozitiv, prin oferirea instrumentelor care sa asigure folosirea utila si eficienta a mediului virtual.

ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 148 de tari si numara pana in prezent peste 11 milioane de persoane inregistrate in program.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 500 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro  sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro.