Zambete printre copii la lansarea “Povestiri si snoave romanesti”

Initiativa A.N.P.C.P.P.S. Romania, a Scolii Nr.1 Pantelimon si a Scolii Nr. 195 a fost de a insufla copiilor pasiunea pentru literatura si respectul cuvenit istoriei valorilor literare romanesti. Evenimentul s-a desfasurat intr-un cadru foarte prietenos la libraria Diverta, Mall Vitan. Printre participanti enumeram: cunoscuta actrita de teatru si film Anca Sigartau, presedintele A.N.P.C.P.P.S. Romania, Sorin Mierlea si directoarea Scolii nr. 1 din comuna Pantelimon, Cornelia Yildiz.

Copiii au fost fascinati de povesti si s-au bucurat de fiecare minut petrecut in preajma invitatilor si a organizatorilor evenimentului. Acestia au fost incantati de cadouri si au rezonat la initiativa doamnei Anca Sigartau de a discuta despre actorie si de a se implica in mici dialoguri cu note deosebite. In plus, scolarii s-au intrecut pe ei insisi, punand in scena o cunoscuta sceneta cu Pacala.

Evenimentul a cuprins, de asemenea, lansarea cartii de citit si colorat “Zana Bombonica si florile fermecate”, autor Catalina Pavel, illustrator Annabella Orosz, DTP Petre Secicar. Lucrarea dedicata copiilor a avut mare succes, aducand zambete pe fetele micutilor participanti la eveniment.

La finalul reuniunii doamna Oana Oros, reprezentant al Muzeului National al Literaturii Romane, le-a explicat celor mici ce implica procesul publicarii unei carti de povesti. Asadar, micutii au inteles care sunt pasii pe care un scriitor si un editor ii parcurg pana la produsul final accesibil lor. Pentru exemplificare, aceasta a prezentat o carte scrisa de Ion Creanga.

Anca Sigartau: a laudat aceasta initiativa si a amintit de respectul cuvenit istoriei valorilor literare romanesti, a incurajat ideea de cultura si arta printre copii, isi doreste repetarea acestor tipuri de evenimente.

Sorin Mierlea: a intrat in dialog cu micutii si i-a asigurat ca se pot baza pe sprijinul dansului, le-a oferit cadouri tuturor, s-a bucurat sa ia parte la acest eveniment.

Cornelia Yildiz: a prezentat audientei 5 copii deosebiti, dintre care o fetita de etnie roma in varsta de 8 ani, care se prezinta Georgiana Geta, prima la invatatura in clasa ei. Aceasta in ciuda faptului ca nu au electricitate acasa, iar mama sa, Katalin, vinde oale de tuci la poarta scolii. Fetita nu are acte de identitate, ci doar un “act constatator” in care este trecut numele Gabor, fara nicio alta lamurire.

Catalina Pavel: le-a explicat copiilor cum a scris aceasta carte si cat de important este sa acumulezi invataturile primite in scoala.