YouthBank Bucureşti oferă 30.000 de lei pentru iniţiativele tinerilor

Bucureşti, 30 martie 2010. Liceenii bucureşteni au anul acesta la dispoziţie suma de 30.000 de lei pentru a dezvolta proiecte educaţionale, cultural-artistice, sociale sau ecologice prin intermediul programului YouthBank Bucureşti, implementat pe plan local şi naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale şi având ca sponsor local compania KFC. Succesul programului derulat iniţial doar în Cluj-Napoca începând cu 2006 a făcut ca acesta să fie extins pe plan naţional, în Alba Iulia, Bucureşti, Constanţa, Odorheiu Secuiesc şi Timişoara. Proiectul este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Echipa YouthBank anunţă lansarea concursului de finanţare a ediţiei curente a YouthBank Bucureşti. Administrat de un grup de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, YouthBank urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni şi orientate spre dezvoltarea comunităţii locale. În urma campaniei de strângere de fonduri, cei 20 de voluntari din echipa YouthBank au reuşit să mobilizeze din comunitate suma de 14.000 de lei, la care se adaugă alţi 12.000 lei oferiţi de partenerul principal, BRD – Groupe Société Générale, şi 4.000 de lei din partea sponsorului local – KFC. Fondul YouthBank ajunge astfel la 30.000 RON, din care vor fi finanţate în jur de 10 – 15 proiecte cu impact în comunitate.

Tinerii au strâns această sumă prin intermediul a două mecanisme creative: organizarea de evenimente speciale – două piese de teatru şi un concert, precum şi o acţiune de vânzare de origami şi idei de cadouri în două licee din Bucureşti.
”Deşi la doar prima ediţie în Bucureşti şi gândit ca proiect-pilot în 2010, rezultatele YouthBank pun în valoare atât potenţialul programului, cât mai ales nivelul de implicare al tinerilor voluntari. Aceştia au reuşit în doar o lună să creeze un fond de 30.000 de lei, cu 6.000 mai mare decât suma fixată iniţial, canalizându-şi entuziasmul şi timpul liber spre comunitate”, a declarat Adina Marincea, coordonator YouthBank Bucureşti.

Fondul YouthBank reprezintă o oportunitate şi pentru alţi liceeni din Bucureşti să îşi pună în practică proiectele, aducând astfel schimbările dorite în comunitate. Fiecare proiect poate fi finanţat cu o sumă de minimum 2.000 şi maximum 3.000 de lei, iar pentru ca aplicaţiile să fie eligibile, ele trebuie să ţină cont de criteriile din ghidul de finanţare disponibil pe site-ul www.youthbankromania.ro, la secţiunea Bucureşti. Echipa YouthBank încurajează creativitatea, entuziasmul şi ingeniozitatea soluţiilor propuse de aplicanţi, asigurându-i pe aceştia de o evaluare transparentă şi obiectivă. “Dorim, prin fondul YouthBank, să susţinem iniţiativa şi spiritul antreprenorial, oferind tinerilor şansa să se afirme şi să îşi pună în valoare aptitudinile”, spune Adina Marincea.

Înscrierea în concurs a unui proiect la prima rundă de finanţări oferite de YouthBank Bucureşti este condiţionată de următoarele aspecte:
• Echipa care aplică trebuie să fie alcătuită din cel puţin 3 elevi care învaţă la unul din liceele din Sectoarele 1 sau 2;
• Proiectele propuse trebuie să se desfăşoare în municipiul Bucureşti;
• Proiectele propuse trebuie să aducă un beneficiu comunităţii locale, fiind eligibile aplicaţiile din orice domeniu, de la educaţie, artă şi mediu până la sănătate şi activităţi sportive;
• Valoarea unui proiect trebuie să fie cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei;
• Perioada de implementare a proiectului trebuie să fie de maximum cinci săptămâni (26 aprilie – 1 iunie 2010);
• Echipa aplicantă trebuie să colaboreze cu o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie), pentru a asigura evidenţa contabilă şi financiară a proiectului.

Aplicaţiile pot fi trimise la adresa bucuresti@youthbankromania.ro până pe 9 aprilie 2010. Înscrierea se face pe baza formularului tip care poate fi descărcat, împreună cu ghidul de finanţare al concursului, de pe site-ul www.youthbankromania.ro, secţiunea Bucureşti.

Pentru informaţii oficiale despre Mecanismul financiar SEE, accesaţi: www.eeagrants.org.