Vata minerala este un material izolator folosit inca din secolul XVIII, deci nu este un material nou. In mod evident, avand in vedere ca este utilizata inca de atunci, procesul de productie al acestui material a fost intr-o continua dezvoltare pentru a se realiza vata minerala cat mai eficienta din mai multe puncte de vedere.
Avand in vedere ca in ultimii ani, elemente precum, costul energiei electrice, constientizarea populatiei cu privire la mediul inconjurator, cercetarea si dezvoltarea productiei, au condus la o crestere a utilizarii pentru utilizarea acestui material in constructiile rezidentiale.
Principalale calitati pe care le are vata minerala sunt urmatoarele
Are foarte bune valori de rezistenta termica, este inerta din punct de vedere chimic, nu contine aproape deloc formaledehide, este un material ignifug, ofera si izolatie fonica. Aceasta poate fi folosita pentru izolarea urmatoarelor elemente: pereti, podea, tavan, acoperis.
Avand in vedere faptul ca in cadrul procesului de productie se adauga o cantitate mica de ulei, dar si datorita fibrelor non-poroase, vata minerala este un material rezistent la absorbtia de apa. Acest lucru inseamna ca apa se pot scurge printre fibre fara a provoca daune.
De asemenea, acest material este necangerigen pentru oameni. Astfel, ca montarea si utilizarea acestui material nu provoaca probleme. Totusi, in cadrul montajului este recomandata utilizarea unui echipement de protectie, echipament ce se foloseste si pentru instalarea altor materiale din aceeasi gama.
Vata minerala este realizata din roci
Vata minerala are o textura mata de lana, fiind mai aspra si mai densa fata de vata de sticla, datorita ingredientului principal din care se obtine, adica roca. Aceasta are o culoare care variaza de la galben-verde-maro.
Acest material este in principal produs din bazalt topit si centrifugat, iar astfel se realizeaza fibrele scurte multidirectionale.
Vata minerala este un material considerat ecologic, datorita continutului ridicat de material care poate fi reciclat fara probleme. De asemenea, tot aici trebuie sa mentionam si rezistenta la foc, rezistenta termica ridicata, compozitia permeabila la vapori, iar astfel putem spune ca acest material castiga teren in fata celorlalte materiale izolatoare, in ccea ce priveste impactul asupra mediului inconjurator.
Vata minerala nu sustine aparitia mucegaiului
Acest material nu sustine deloc aparitia mucegaiului, in conditii normale de utilizare si aerisire. Practic, vata minerala nu este un material care sa conduca la aparitia mucegaiului, insa daca nu se aeriseste in mod corect si daca exista tempearturi si umiditate anormale, atunci ar putea aparea mucegai intre crapaturi.
Interesant este faptul ca acest material este utilizat ca mediu de crestere pentru anumite plante.