Oriunde ai merge, orice ai face, gustul unui vin bun sorbit incet in fata semineului, iarna ori servit rece pe o terasa, vara, este unul pe care nu poti sa il uiti. Oricine, de-a lungul vietii ajunge macar sa guste vinul.
In tarile civilizate nu exista restaurante care se respecta fara somelier. Vinul este ca si apa, esential la orice masa. Este adevarat ca are si calitati banefice organismului si din acest motiv este asociat cu toate felurile de mancare. Insa asocierea nu se poate face oricum. In functie de ceea ce mancam trebuie sa stim sa alegem vinul potrivit, mai ales daca avem ocazia sa luam o cina cu persoane importante si sa nu ne facem de rusine.
Cel mai simplu, iar asta nu poate sa dea gres, este sa asociem culorile. Trebuie sa retinem ca vinul alb se potriveste cu carnea alba, iar vin rosu cu carnea rosie, mai exact cu preparatele cu carne alba sau rosie.
Pentru cei mai avansati in ale vinului se trece la etapa urmatoare si se asociaza densitatea acestuia cu savoarea preparatelor culinare. Asa ca, de retinut este ca la preparatele fine se servesc vinuri fine, iar la preparatele mai consistente vinuri puternice ca buchet si aroma. Tinand cont de arome, trebuie facuta o concordanta cat mai apropiata intre preparatele servite si vinul ales, pentru ca toate persoanele care va insotesc sa aprecieze alegerea pe care ati facut-o.
Insa este mult mai usor daca faceti asociere intre preparatul culinar si vin tinand cont de regiunea din care provin ambele. Este foarte bine primit daca alegeti un vin care provine din aceeasi zona sau regiune ca si preparatul pe care il serviti.
Va vom mai oferi cateva detalii despre ordinea servirii vinurilor, daca este cazul, si alte trucuri cu care veti face senzatie si care va vor incanta si pe dumneavoastra din punctul de vedere al simturilor. In primul rand, se servesc vinurile mai usoare inaintea celor tari. Asta suna destul de logic. Prima data se serveste vin sec si doar pe urma vin dulce. Vinul alb este precedat de vin rosu, si nu invers. Vinurile noi sunt apreciate inaintea celor vechi, tot din punctul de vedere al puterii.
Somelierii si persoanele cu vechime in domeniu recomanda ca, daca nu doriti sa schimbati vinul si poate nu este nevoie de acest lucru, ar trebui sa schimbati anul de recoltare.
Legat de preparatele culinare, specialistii spun ca la antreu se serveste vin alb, sec, usor si tanar, dar se poate servi si vin spumant. Ciorbele, borsurile si supele nu este bine sa fie asociate cu vinuri. Pestele se serveste cu vin alb sec, iar in functie de grasimea speciei se ridica gradul de aciditate. Preparatele din carne de pasare merg foarte bine tot cu vinuri albe seci, insa trebuie o calitate superioara a acestora. Carnea de vita si de porc cere neaparat vin rosu si cat mai vechi. La fel si carnea de vanat. Pentru cei care mai au loc si pentru asa ceva, branzeturile servite inaintea desertului stau foarte bine langa vinuri rosii vechi. Desertul, insa se va servi cu vinuri dulci si aromate, care sa nu contrasteze, insa cu acesta.
Acestea fiind spuse, va poftim sa va alegeti vinurile pentru colectia dumneavoastra de la www.winelist.ro.