Utilizarea gadget-urilor in scoli: argumente PRO si CONTRA!

telefoane huawei pret

Un studiu recent arata ca scolile resping ideea de a permite elevilor utilizarea dispozitivelor inteligente in timpul orelor de curs, considerand ca rolul acestora este departe de a fi considerat unul educativ.

Totusi, in ultimii ani, tehnologia a inregistrat o evolutie colosala, facandu-si loc chiar si pe bancile elevilor din cele mai mici clase. Si nu de putine ori s-a intamplat ca profesorii sa fie intrerupti in timpul orelor de curs de sunetele specifice unui mobil, ori de grupul de elevi neatenti, distrasi de jocul de pe tableta.

Majoritatea profesorilor sunt de parere ca utilizarea unor astfel de dispozitive in salile de clasa reprezinta o modalitate prin intermediul careia elevii isi pierd interesul la lectie, preferand sa se concentreze asupra accesoriilor care ar trebui interzise cu desavarsire. Exista insa si o categorie de oameni care vad in aceste gadget-uri si avantaje, fiind de parere ca scolile ar trebui sa se adapteze trendului actual cumva.

Iata ca cercetatorii au descoperit o serie de argumente PRO si CONTRA in ceea ce priveste folosirea dispozitivelor inteligente in timpul orelor de curs:

Argumente PRO

telefon huawei

· Elevii folosesc telefonul mobil pentru invatat. Telefoanele noi, chiar si cele care nu au o tehnologie inovativa, detin cateva aplicatii care se pot dovedi extrem de utile in timpul orelor de curs. Un exemplu in acest sens este telefonul Huawei de la Badabum.ro care include atat un calculator, ideal pentru orele de matematica, cat si acces la internet, indispensabil in ultima perioada. In acest fel, copilul va avea posibilitatea de a da mai mult randament si de a fi mult mai interesat de materiile predate la scoala.

· Tabletele pentru rezolvarea rapida a temelor de la scoala. Pentru ca tehnologia a evoluat foarte mult in ultimii ani, exista voci care afirma faptul ca in scurt timp caietele si cartile elevilor vor putea fi inlocuite cu laptop-uri ori tablete performante, tocmai pentru a usura munca acestora cand vine vorba de rezolvarea temelor pentru acasa, ori chiar de transcrierea lectiilor predate de profesori. Daca acest lucru se va implementa cu adevarat, atunci cartile propuse de scoala vor putea fi descarcate online pe tableta, smartphone sau laptop si urmarite mai usor in timpul orelor de curs. In plus, parintii ar putea economisi banii cheltuiti pana acum pe manualele scolare ale copiilor lor.

· Laptopuri pentru urmarirea video-urilor cu scop educativ. Nu toate scolile detin videoproiector, calculator performant si alta aparatura de specialitate pentru a oferi elevilor posibilitatea de a urmari in clasa filmulete, ori proiecte de prezentare. De aceea, laptopurile elevilor ar putea fi folosite in acest sens, mai ales ca unii cercetatori considera ca ideea de predare interactiva in clasa ar fi mult mai bine primita de elevi, acestia fiind incurajati sa acorde atentie sporita in timpul lectiilor.

Bineinteles ca vor exista intotdeauna persoane care nu vor fi de acord cu utilizarea tehnologiilor moderne in scoli din varii motive.

Iata care sunt argumentele CONTRA cu care isi sustin acestia opinia

telefoane huawei

· Elevii uita sa isi inchida mobilele in timpul orelor. Iata un argument indeajuns de puternic incat sa incline balanta in defavoarea utilizarii dispozitivelor inteligente la scoala. “Sunt foarte multi copii carora le suna alarma, ori primesc apeluri in timpul orelor de curs, acest lucru deranjand atat profesorul, cat si restul colegilor“spune Mihnea, profesor de matematica.

· Tableta le distrage copiilor atentia de la lectie. Foarte multi elevi sunt tentati sa acceseze internetul din cu totul si cu totul alte motive decat cele educative. De altfel, nu de putine ori acestia au fost surprinsi de profesori jucandu-se, ori urmarind filmulete in timpul orelor de curs, in loc sa acorde atentie lectiei predate. Poate ca de aceea exista o categorie de profesori sceptici cand vine vorba de ideea de a-i lasa pe copii sa acceseze tableta in timpul in care li se preda.

· Copiii pot trisa la lucrari si teste. Odata ce elevii au la indemana o sursa care le-ar putea oferi raspunsurile corecte la teste, tentatia de a o accesa va fi extrem de mare. Si cu siguranta vor fi copii care isi vor dori sa aleaga calea mai usoara la lucrarile de la scoala.

Desi exista argumente care sustin ambele parti, cercetatorii sunt de parere ca aducerea cadrelor didactice la zi cu astfel de tehnologii si instruirea lor privind modul de utilizare al acestora pe parcursul orelor de curs, ar putea aduce beneficii atat pentru elevi, cat si pentru profesori.