Utilizarea coloanelor de balast pentru imbunatatirea terenului

In domeniul constructiilor se incearca in permanenta cautarea celor mai moderne tehnologii pentru consolidarea constructiilor si metode de imbunatatire teren, astfel incat intreaga lucrare sa poata fi realizata intr-un timp cat mai scurt, dar sa fie si mult mai eficienta. 

Drept urmare, pentru lucrarile de fundare au inceput sa fie utilizate tehnologii alternative, mai exact sisteme de consolidare Geopier, acestea asigurand o crestere foarte mare a capacitatii portante a terenului. Pentru aceste lucrari sunt utilizate coloane de balast, care prin intermediul unor tehnologii speciale, inlocuiesc sau dislocuiesc terenul in straturi succesive compactate. 

Aceasta tehnologie in care sunt utilizate coloanele de balast Geopier a fost utilizata cu succes in mii de proiecte ce au fost realizate in ultimii 30 de ani. 

Ce sunt coloanele de balast si care e rolul acestora? 

Coloanele de balast sunt cea mai eficienta alternativa atunci cand este necesara realizarea unei fundatii pentru o constructie, insa terenul de fundare este slab si nu indeplineste cerintele de siguranta sau o exploatare normala. 

imbunatatire teren de la Terratest Romania

Prin utilizarea coloanelor de balast s-a incercat gasirea celei mai eficiente solutii de imbunatatire teren de la Terratest Romania, astfel incat sa poata fi crescuta capacitatea portanta si rigiditatea pamantului. 

Modul de executie al coloanelor de balast este extrem de rapid, indiferent de cantitatea de teren care trebuie imbunatatita, astfel ca, in cel mai scurt timp, pot fi demarate restul lucrarilor. 

Atunci cand vine vorba despre dimensiunile coloanelor de balast, trebuie specificat faptul ca acestea pot avea o lungime intre 12 si 15 metri, iar diametrul unei coloane poate avea intre 600 si 1000 mm. 

Care sunt avantajele utilizarii coloanelor de balast? 

Coloanele de balast sunt de cele mai multe ori utilizate datorita avantajelor pe care aceasta metoda de consolidare a fundatiei le aduc, si anume: 

  • Ofera o capacitate portanta foarte buna 
  • Poate fi imbunatatita caracteristica terenului pe intreaga suprafata unde aceste coloane de balast sunt utilizate 
  • Timpul de executie al acestei metode este foarte scurt, spre deosebire de alte metode 
  • Pot fi atinse adancimi foarte mari, datorita faptului ca este preindesat materialul local 
  • Terenul este consolidat in jurul coloanelor de balast 

Care este metoda de executie a coloanelor de balast? 

Coloanele de balast sunt executate prin vibroinlocuirea materialului de umplere in zonele unde terenul este slab si este o metoda foarte utilizata in diverse proiecte de realizare a fundatiei sau alte proiecte geotehnice. 

Pasii de executare a coloanelor de balast sunt urmatorii: 

  • O lance vibratoare penetreaza pamantul pana la adancimea dorita, preindesand terenul natural 
  • Cavitatea rezultata este umpluta cu balast sau piatra, ceea ce formeaza acele coloane de balast, cu ajutorul unei lance metalice si a unui vibrator. 

Aceste coloane de balast pot fi executate in mai multe faze, prin introducerea si retragerea lancei metalice, in acelasi timp cu adaugarea balastului. 

Aceste coloane de balast sunt una dintre cele mai eficiente metode folosite, caci acestea reusesc, datorita rigiditatii ridicate a fiecarui element, sa consolideze terenul intr-un timp foarte scurt, astfel incat sa poata fi demarate in cel mai scurt timp toate lucrarile de suprastructura.