Macaraua mobila este un echipament folosit in constructii pentru construirea podului, demolari, incarcarea sarcinilor grele etc. Ea este atasata pe un trasportator fie pe roti fie pe senile fiind, deobicei, o masina cu autopropulsie. Macaraua mobila poate calatori cu usurita dintr-o parte in alta, si sa transporte sarcini diferite fiind in miscare dar este mai greu de folosit in construirea cladirilor.
Diferit de o macara obisnuita este pozitia cabinei de operare al macaralei mobile care se afla in apropiera platformei. Macaraua mobila montata pe camion are un inel de rotire, un brat si un carlig pe un cablu sau pe cabluri cu fascicole si poate fi alimentata cu unu sau mai multe motoare.
Istoria macaralei mobile
Prima macara mobila a aparut intre anii 1860-1870 si a fost un model pe aburi. Appleby Brothers au fost unii dintre autorii acestui echipament care in 1922 s-au extins spre realizarea macaralei montate pe camion actionate de motoare cu ardere interna. Pentru ca dezvoltarea finala a macaralei mobile sa fie realizata s-a introdus bratul telescopic in 1960.
Astfel ca, macaraua mobila moderna are un brat telescopic sau grilaj. Bratul telescopic este usor de folosit deoarece isi poate schimba rapid lungimea astfel ca poate fi folosit in interiorul constructiilor de otel. Utilizarea grilajului este mult exigent, mai usor si deci nu poate fi utilizat in ridicarea sarcilor mai grele.
Marii producatori de macaraua mobila
Principalii producatori de macarale mobile sunt: Demag, Faun, Kato, Kobelco, Liebherr, Palfinger si Sennebogen.