Magistratii vor sfatui bancile si clientii acestora sa renute la procesele lungi si costisitoare, in favoarea medierii.
Din 3 martie 2010, magistratii vor avea obligatia sa ii trimita pe justitiabili la mediatori, ca alternativa a proceselor, inainte de a fi sesizata instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.
Noile modificari aduse Legii medierii cuprinde dispozitii de informare a partilor de catre judecatori cu privire la aceasta noua institutie.
Clientii bancilor, societatilor de lesing si asigurari, precum si cele din urma, se pot adresa mediatorilor, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari pentru rezolvarea unei game largi de litigii, inainte sau dupa ce au ajuns in instanta ori in faza executarii silite.
Pentru judecatori, apelarea la mediere va fi o solutie viabila de rezolvare a problemei supraincarcarii cu dosare de solutionat.
Pentru parti, apelarea la mediere ii va ajuta sa isi rezolve litigiile intr-o perioada scurta de timp, cu un efort financiar redus, iar finalitatea va consta intr-un acord de mediere autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta de judecata care va prezenta un cistig pentru toate partile implicate in procedura,fie banca,societate de leasing, asigurari ori client al acestora.
Uniunea Mediatorilor Bancari activeaza pe piata medierii conflictelor din domeniul financiar – bancar din luna noiembrie 2009.
Fondatorii Uniunii Mediatorilor Bancari, mediatori autorizati conform Legii nr. 192/2006, au identificat aceasta necesitate pe piata financiar-bancara si au pus bazele unei asociatii profesionale de profil, formate din mediatori autorizati conform prevederilor legale, specializati în medierea conflictelor aparute in domeniu financia-bancar.
Mediatorii autorizati, membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari pot oferi servicii de mediere a urmatoarelor tipuri de conflicte intervenite între banca si clienti:dobanzi calculate gresit, marirea nejustificata a dobanzilor ,,fixe†pe perioada derularii intregului contract, comisioane nejustificate,erori in procesarea tranzactiilor cu carduri, erori in procesarea tranzactiilor efectuate de clienti prin online banking, informatii incomplete sau neclare, operatiuni neautorizate in conturi, fraude bancare, inregistrari nejustificate ca rau platnic in cadrul Centralei Riscurilor Bancare(CRB) si Biroul de Credit, introducerea in contractele de credit a unor clauze abuzive, necomunicarea majorarii ratei dobanzii, modificarea clauzelor conventiei fara consultarea si acordul partilor contractante si neconsemnarea prin act aditionalâ€semnat de ambele parti, prelucrarea cu intarziere a ordinelor de plata care aduc prejudicii clientiloretc, precum si servicii de medierea conflictelor intervenite intre clienti si banca, cum ar fi:neplata cu rea credinta de catre clientii debitori a datoriilor banesti ori de alta natura, catre banca creditoare, plata repetata cu intarziere de catre clientii debitori peste data scadenta a datoriei, restabilirea situatiei anterioare declansarii procedurii insolventei de catre clientii debitori, refuzul platii nejusustificate din partea clientilor debitori bancii creditoare a dobanzilor si penalitatilor calculate legal, amenintarea, insultarea,calomnierea sau lovirea de catre clientii debitori a angajatilor bancilor creditoare, denigrarea bancilor in mass media de catre clienti, depunerea de reclamatii nejustificate la ANPC si BNR in detrimentul bancilor etc.
Rezolvarea prin mediere a litigiilor sus mentionate se pot aplica si conflictelor intervenite intre societatile de leasing, asigurari si clientii acestora,in functie de specific
De la infiintare si pana in prezent mediatorii autorizati, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari sau prin colaboratori au primit in lucru peste douzeci si cinci de medierii din sectorul financiar bancar, unele dintre acestea au fost rezolvate prin incheerea unui acord de mediere, pentru unele, una din parti nu au acceptat medierea iar parte din acestea ,se afla in lucru.
Dintre acordurile de mediere incheiate, exemplificam cateva cazuri, fara a dezvalui identitatea partilor implicate:
a) Un conflit mediat , in care a fost implicata o firma de leasing. Conflictul a pornit de la o dauna totala in valoare de 12.500 de euro. Firma asiguratoare a platit 10.000 de euro si a restituit epava autoturismului firmei de leasing,evaluand-o la valoarea de 2500 euro.
Aici a intervenit conflictul intre firma de leasing si clientul care folosea masina. Acesta a mai platit cateva rate dupa data daunei,obligatie care nu era inscrisa in contract si nu mai voiau sa-i dea banii, aproximativ 2.800 de euro.Intre timp societatea de leasing ne putand valorifica epava,il someaza pe client sa le restituie contravaloarea epavei.
Initial, clientul intentiona sa dea firma de leasing in judecata, dar aceasta a fost de acord sa participe la mediere si conflictul s-a rezolvat pe cale amiabila.
Partile au ajuns la un compromis reciproc avantajos.Clientul a primit cei 2800 de euro, iar in plus au convenit ca epava sa fie luata de catre client,caruia societatea i-a dat pe langa aceasta, suma de 1200 euro.
Aici intervine castigul pentru ambele parti.
Clientul,in afara de cei 2800 euro,achitase rate in valoare de 4500 euro, plus cei 10000 euro, insemnand 14500 euro.Dandu-i clientului comision de ridicare a epavei 1200 euro,societatea de leasing a ramas cu 13300 euro,obtinand un castig de 700 euro,iar clientul pe langa banii restituiti ce i se cuveneau ,ia revenit un castig de 1200 euro plus valorificarea ulterioara a pieselor ce se mai puteau recupera din epava
b) Unul dintre cazuri a fost la Constanta, unde o firma a cerut reesalonarea unui credit bancar de cateva sute de mii de euro, in caz contrar riscand sa intre in insolventa. In urma medierii, firma respectiva a primit o pasuire, pentru a-si putea continua afacerile si sa-si plateasca creditul.
c) In al treilea caz rezolvat a fost la Iasi, banca a acceptat reesalonarea cu o dobanda mai mica a unui credit de 35.000 de lei, dupa ce clientul iesean a platit un avans de 10.000 de lei, evitand astfel penalitaţile si ajungerea în instanta a cazului, cum se dorea initial.
d) In cel de-al patrulea caz rezolvat, o societate de asigurare a acceptat plata catre un client din Galati a daunei totale pentru o poliţă Casco în urma unui accident. Conflictul dintre galatean si firma de asigurare trena de aproape jumatate de an.
Durata de solutionare a variat de la caz la caz,intre 10 si 15 zile,in in una/doua sedinte a cate maxim trei ore ficare.
In cazul de la litera d, acesta a fost solutionat intr-o singura sedinta de cca 45 min.
Daca aceste cazuri ar fi ajuns la instanta de fond ,era putin probabil sa fie rezolvate in mai putin de un an avand in vedere incarcatura de dosare per complet de judecata si volumul mare de munca in dosarul in cauza, solicitari de documente,angajare avocat, expertize, amanari etc.
Luand in calcul si caile de atac,apel/recurs , un caz ,oricare dintre cele de mai sus se poate duce in timp pana la 1,6 – 2 ani, unde alti bani.
Schimbandu-se nr.de dosar si instanta, cheltuielile cu taxa de timbru( jumatate din taxa de la instanta de fond),contra-expertize (daca se constata ca necesita a fi reluata) si onorariul avocatului.
Taxele de timbru variaza in functie de prejudiciu(prejudiciu inseamna valoarea sumei sau bunului pentru care partile se judeca), sa presupunem, la un prejudiciu de 100.000 Euro,la un proces clasic,costurile s-ar situa undeva la suma de 7386.52 la care se adauga onorariul de avocat cca 5000 lei, onorariu expert 5000 lei ,cheltueli cu martori ,deci per total,cheltuelile s-ar situa la cca 20.000 lei
Acesta este decat un exemplu,la sume mai mari sau mai mici,cheltuelile cresc sau scad,insa si unde scad ,cheltuelile nu au cum sa scada sub 5000 lei,intrucat aceasta suma este onorariul avocatului, fara a mai lua in calcul expertizele si taxele de timbru la valoare.
La mediere, onorariul se negociaza cu partile, plata onorariului se face de catre parti in mod egal sau cum convin partile,
Onorariul mediatorului se situiaza intre 100 – 500 lei.
Medierea se afla intr-o perioada de tranzitie, de la necunoscut la cunoscut.
Conform noilor modificari legislative,din 03.martie 2010 judecatorii,procurorii si politisti au obligatia de a indruma partile sa uziteze de procedura medierii iar pentru anumite genuri de conflicte ,medierea constitue ,procedura obligatorie inainte ca cetateanul sa promoveze o cerere in instanta.
Relatia mediator – judecator – procuror – politist ,in viitor va fi una indispensabila in gestionarea si infaptuirea actului de justitie.
Intr-o Europa tot mai preocupata de calitatea actului de justitie, Romania incepe sa intrezareasca normalitatea.
Vorbim in prezent de 2 milioane de procese anual gestionate de aproximativ 3500 judecatori care, multe dintre acestea vor fi solutionate prin mediere
Incepand cu luna martie, vor avea loc tot mai multe medieri in Romania! Avem aceasta certitudine pentru ca mediatorii beneficiaza de sustinerea judecatorilor si a grefierilor, cu totii urmarind un interes comun: binele justitiabilului si implicit al clientilor bancilor.
Bancile, chiar daca sunt reticente in prezent, la aparitia Uniunii Mediatorilor Bancari si in a, apela la mediere, in viitorul nu prea indepartat, acestea, vor fi cele care, vor solicita clientului sa accepte medierea cand isi vor da seama ca refuzul lor, va inclina balanta in defavoarea acestora.
In alta ordine de idei, se prefigureaza deschiderea unui numar de cateva zeci de mii de executari silite in anul 2010, ai clientilor bancilor!
Judecatorul, primul lucru pe care il va face,este sa indrume banca si clientul la mediere.
Curtea Constitutionala a schimbat procedura de executare silita a cleintilor si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea, nu prin executorii proprii cum se obisnuia.
Acest lucru face ca, bancile si companiile de leasing sa-si recupereaza mult mai greu datoriile de la clienti
Prin introducerea acestei schimbari, clientii vor avea parte de un proces echitabil, deoarece decizia executarii este luata de un judecator, care este impartial, spre deosebire de executori, care primesc onorarii de la firmele pentru care lucreaza, deci ar fi interesati in principal de executia rapida a bunurilor.
Pana de curand un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de imprumut sau de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un executor judecatoresc.
In data de 17 aprilie 2009 a intrat in vigoare o decizie a Curtii Constitutionale care nu mai permite acest lucru, in prezent fiind obligatorie obtinerea acordului judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului..
Cu toate benefiiciile de mai sus, procedura fiind una destul de greoaie,presupunand plata taxelor de timbru judiciar,a expertilor,a avocatilor, timp pierdut cu derularea tuturor procedurilor judecatoresti(instanta de fond,recurs etc.), bancile si firmele de leasing au la indemana folosirea procedurii de mediere,la fel si clientii care se afla in situatia de a fi executati
Apeland la serviciile unui mediator bancar – financiar,acesta invitand partile,in urma discutiilor purtate se poate ajunge la un rezultat favorabil care poate sa profite atat creditorului cat si debitorului.
Nu constituie regula ca, decat una din parti sa invite la mediere cealalta parte,adica creditorul sa aiba exclusivitatea invitari debitorului ,debitorul poate invita la randul sau creditorul.
Ajungandu-se la un acord,intelegerea acestora pate fi una de tip win – win (castig – castig),debitorul obtinand o reesalonare a ratelor ramane in posesia si folosinta bunului ipotecat sau a autoturismului,creditorul la randul sau are garantia recuperarii debitului,castigul sau venind si din taxele de trimbu,onorariu avocat, experti, evaluatori, timp pierdut, neancrederea venita din partea potentialilor clienti etc.
Asiguram pe toti clientii nostrii, persoane fizice si persoane juridice,ca nu vom precupeti nici un efort pentru ca mediatorii autorizati – membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari, prin intermediul formelor de exercitare a profesiei, sa asigure servicii de mediere la standarde ridicate cu respectarea principiilor fundamentale ale medierii.
Tudor Tatu, Presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari