UNIUNEA MEDIATORILOR BANCARI LA ORA BILANTULUI

Criza i-a adus pe romani in sapa de lemn, multi dintre acestia datorita scaderilor salariale ori a pierderii locurilor de munca au ajuns, sau sunt, in imposibilitatea de a-si mai plati ratele la banca fiind in pericol sa-si piarda casele, terenurile ori masinile, iar multe dintre societatile comerciale si-au inchis portile intrand in insolventa s-au declarandu-se falimentare.

Scopul fiecaruia, persoane fizice ori juridice, il reprezinta gasirea unei solutii viabile pentru redresare, in vederea acoperirii in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate.

Venind in ajutorul acestora, Conducerea Uniunii Mediatorilor Bancari a depus , in anul tocmai ce se incheie, corespunzator si primului an de fiinta, toate eforturile pentru ca mediatorii autorizaţi, membrii ai uniunii, prin intermediul formelor legale de exercitare a profesiei, sa contribuie in mod real la diminuarea acestor stari de fapt printr-o informare corecta a clientilor sai privind avantajele folosirii procedurii de mediere in cazul unui litigiu si sa  asigure servicii de mediere la standarde ridicate cu respectarea principiilor fundamentale ale profesiei.

Activitatea Uniunii Mediatorilor Bancari, in primul an de fiinta, a fost cu mult peste asteptarile conducerii sale, reusind in pofida tuturor barierelor puse in calea dezvoltari de catre sistem, sa contribuie la diminuarea litigiilor in domeniul financiar bancar si la redresarea unor agenti economici si persoane fizice, folosind mijloace specifice in gasirea unor solutii avantajoase pentru parti.

Membrii Uniunii Mediatorilor Bancari pe parcursul primului an de activitate au primit, la nivel de tara, solicitarea si au acordat sprijinul rezolvarii unui numar de 234 de cereri de mediere, persoanelor fizice sau juridice,dintre care:120 de cereii privind litigii dintre client si banca, 71 de cereri privind litigii dintre clienti  si societatie de leasing, 32 de cereri privind litigii dintre asigurat si asigurator si un numar de 11 cereri vizand alte tipuri de conflicte.

Din totalul celor de mai sus:

in domeniul bancar 67% din totalul solicitarilor s-au finalizat pozitiv prin acceptarea incheierii contractului de mediere si a unui acord de mediere, 24% negativ, prin neacceptarea de catre una din parti a incheierii contractului de mediere si 9% prin denuntarea unilaterala a contractului de mediere.

in domeniul leasingului 34% din totalul solicitarilor s-au finalizat pozitiv prin acceptarea incheierii contractului de mediere si a unui acord de mediere, 66% negativ, prin neacceptarea de catre una din parti a incheierii contractului de mediere.

in domeniul asigurarilor 81% din totalul solicitarilor s-au finalizat pozitiv prin acceptarea incheierii contractului de mediere si a unui acord de mediere, 19% negativ, prin neacceptarea de catre una din parti a incheierii contractului de mediere.

Pe zone si domenii:

1. Zona E si S – E au fost primite un numar de 56 solicitari dintre care 14% din totalul cererilor de mediere au fost din domeniul bancar, 67% din domeniul leasingului si 19% din domeniul asigurarilor.Ponderea cea mai mare inregistrand-o judetele, Iasi, Botosani,Vrancea, Braila, Galati si Constanta.

2. Zona Bucuresti – Muntenia/Oltenia au fost primite un numar de 81 solicitari dintre care 50% din totalul cererilor de mediere au fost din domeniul bancar, 44% din domeniul leasingului si 6% din domeniul asigurarilor.Ponderea cea mai mare inregistrand-o Municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Dambovita, Arges si Dolj.

3.Zona N, N – V si centru au fost primite un numar de 97 solicitari dintre care 80% din totalul cererilor de mediere au fost din domeniul bancar, 15% din domeniul leasingului si 5% din domeniul asigurarilor.Ponderea cea mai mare inregistrand-o Municipiul Cluj si judetele Bistrita, Satu Mare, Salaj, Mures , Oradea, Arad, Timisoara, Brasov si Sibiu.

Tot in cursul primului an de fiinta, Uniunea Mediatorilor Bancari a  primit sprijinul Institutului Bancar Roman in organizarea a trei sesiuni de cursuri, de  catre cel din urma, pentru specializarea si perfectionarea continua a membrilor sai in domeniul medierii conflictelor financiar – bancare.

A organizat un numar de trei conferinte de specialitate, a incheiat protocoale de colaborare cu Patronatul Roman, Centrul European pentru Protectia Consumatorilor si mai multe Comisariate judetene pentru Protectia Consumatorilor, a reusit sa incheie parteneriate cu institutii similare din Ungaria, Germania, Austria si Portugalia printre care enumeram Eucon – Institutul pentru Managementul Conflictului din Munchen, Asociatia Nationala de Mediere si Coaching din Budapesta, Mediarcom Portugalia, AIA Belgia etc participand alaturi de acestea prin intermediul Presedintelui si Vicepresedintelui la diverse seminarii si conferinte ADR in diverse tari din UE.

De asemenea, conducerea Uniunii Mediatorilor Bancari a organizat ne intrerupt pe tot parcursul anului, cu sprijinul televiziunilor nationale si locale, a tuturor ziarelor nationale si mai multor publicatii regionale, locale si on line, carora le multumeste in mod special, o campanie fara precedent de informare cu privire la procedura medierii, promovarea si uzitarea de aceasta procedura de toti actorii implicati in litgii financiar – bancare.

Tot odata, Uniunea Mediatorilor Bancari a deschis in luna Martie Sucursala Cluj, iar in a doua decada a lunii Ianuarie 2011 va deschide o noua sucursala in Constanta find urmata in primul semestru al unului de Galati si Botosani.

Pe plan extern, UMB a inceput deja sa intreprinda diligentele de afiliere la una dintre cele mai importante retele ADR din Europa, avand in proiect si deschiderea unui centru de mediere in regiunea Padova – Italia.

Pentru stiinta.

Medierea financiar bancara este un mecanism de evitare si diminuare a colapsului financiar si consta intr-o intelegere intre debitor si creditor in ceea ce priveste modul in care debitorul, aflat in dificultate financiara, isi va plati datoriile.

Debitorul trebuie sa-si anunte din timp creditorii cu privire la faptul ca are dificultati si sa le ceara sansa de a se redresa, propunandu-le un plan concret si coerent de reorganizare in acest sens.

Creditorii trebuie convinsi sa accepte planul propus, precum si faptul ca si-ar putea primi banii in conditii mai avantajoase in cazul intelegerii dintre ei intervenita la finele procedurii de mediere, decat in cazul insolventei, al falimentului ori al executarii silite.

Numai daca procedura de mediere esueaza si in cadrul ei nu se ajunge la un compromis, se va trece la insolventa, faliment ori executare silita.

In vederea declansarii procedurii de mediere, creditorul sau debitorul poate solicita declansarea procedurii de mediere unui mediator, membru al Uniunii Mediatorilor Bancari care, la randul sau cere acordul celei lalte parti.

Partea solicitata dandu-si acordul prin semnarea contractului, mediatorul declanseaza procedura de mediere. In cazul in care, partea careia i sa cerut acordul nu consimte, medierea se considera neacceptata.

Cand ambele parti doresc sau isi propun sa urmeze procedura medierii, creditorul si debitorul de comun acord isi aleg unul sau mai multi mediatori, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari si in baza acordului scris al acestora, este declansata procedura medierii

Onorariul mediatorului va fi stabilit prin negociere cu debitorul si creditorul, avadu-se in vederea complexitatea litigiului, timpul acordat, numarul sedintelor, valoarea litigiului etc si va fi suportat de catre parti in mod egal ori cum convin partile.

Daca legea nu prevede altfel, partile – clentii bancilor sau bancile – pot recurge la mediere inainte sau/ori dupa declansarea procedurii de insolventa sau in faza de executare silita, in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte izvorate din contractele de credit.

Medierea are loc, de regula, la sediul mediatorului, sediul Uniunii Mediatorilor Bancari sau in alt loc stabilit de comun acord de catre mediator cu banca creditoare si debitorul persoana fizica sau juridica.

Pe timpul desfasurarii procesului de mediere, reprezentantul bancii creditoare ori alt creditor si debitorul, au dreptul sa fie asistati de avocat(i) sau de alte persoane(pentru debitor pe baza de procura speciala), in conditiile stabilite de comun acord.

Intre mediator, pe de o parte, creditor si debitor aflati in litigiut, pe de alta parte, se incheie Contractul de mediere.

Daca, pe parcursul medierii, apare o situatie de natura sa afecteze scopul acesteia, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului, acesta este obligat sa o aduca la cunostinta reprezentantului creditorului si debitorului, care vor decide asupra mentinerii sau denuntarii contractului de mediere.

Cand creditorul si debitorul au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestia in baza caruia, la sediul creditorului se intocmeste un act aditional la contractul initial de imprumut, dupa caz, a carei respectare devine obligatorie atat debitorului cat si creditoruluii, ne mai fiind necesar a fi supus autentificarii notarului public sau verificarii instantei de judecata, dupa caz.

Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti, B-dul Chisinau Nr.8,Sectorul 2
Tel/Fax: 0216281218
Mobil: 0745515542 / 0744750036
E-mail : office@mediatorbancar.ro
Web : www.mediatorbancar.ro