Odata cu adancirea crizei economice si mai ales financiare, dupa incurajarea unei creditari masive de catre banci a populatiei in anii trecuti, pentru nevoi personale, masini, imobile, studii, vacante, sanatate, etc., multi romani s-au trezit in fata imposibilitatii de a returna imprumuturile la banci din cauza pierderii locurilor de munca, reducerii salariilor, scumpirii vietii, aparitiei unor evenimente neprevazute etc.
Dar si cei care mai au un loc de munca si ar avea cum sa plateasca ratele, au constatat ca valoarea ratelor, dobanzilor sau comisionelor au crescut, iar bancile nu i-au anuntat sau au profitat de clauze neclare pentru debitorul de rand, consecintele fiind conflicte intre banci si acesti clienti.
Pana acum existau doua forme de actiune ale partilor, bancile dadeau in judecata sau cereau executarea silita a datornicilor, iar clientii nemultumiti se adresau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau acelorasi instante.
In ambele cai de solutionare a conflictului se pierdea timp, onorarii pentru avocati, deplasari, taxe judiciare, nervi, procesele durau luni de zile, se facea o publicitate negativa partilor, solutia data de instanta , executori sau ANPC, nu multumea partile si acestea rupeau relatiile definitiv.
Pe masura ce cazurile de acest gen au depasit cateva zeci de mii si criza a afectat chiar unele banci din cauza creditelor neperformante, insasi Asociatia Romana a Bancilor a incercat sa infiinteze institutia Mediatorului bancar, care sa cerceteze aceste conflicte si sa dispuna masuri in functie de partea care ar avea dreptate.
In conditiile in care nu ar fi existat o independenta, impartialitate si neutralitate a mediatorilor, iar acestia oricum nu existau pe piata romaneasca, aceasta institutie nu a mai aparut si cele doua forme de actiune au dus la impas.
In aceste conditii, un grup de mediatori autorizati au sesizat aceasta lipsa si au demarat la 11 noiembrie 2009 constituirea unei asociatii profesionale, Uniunea Mediatorilor Bancari.
Mediatorii, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari prin formele de exercitare a profesiei, vor sprijini partile sa ajunga la o intelegere, fiecare recunoscandu-si obligatiile, dar fara impunerea unei masuri unilaterale, numai de catre banci, pentru ca altfel si acestea pierd prin insolvabilitatea debitorilor.
Se pot adresa mediatorului, fie bancile, fie clientii-persoane fizice sau juridice.
Medierea se va desfasura de catre mediatori alesi de catre parti din Tabloul Mediatorilor publicat pe site-ul UMB, www.mediatorbancar.ro, in baza unui contract, pe durata a cateva intalniri la sediul mediatorului sau alt loc ales de parti, contra unui onorariu negociat si convenabil.
In cazul ajungerii la o solutie acceptata de parti, se va redacta un acord, care are valoare de inscris autentic intre parti si care poate fi prezentat spre autentificare unui notar public, ori dupa caz instantei de judecata, care va da o hotarare de expedient si va incheia procesul.
In astfel de situatii, fireste ca partile vor continua afacerile si vor duce la bun sfarsit un conflict ce nu le convenea niciuneia, ramanand in relatii bune.
Daca nu se ajunge la o solutie si un acord, partile pot parcurge cele doua modalitati pe care le-au avut la dispozitie si pana acum, dar care nu le satisfaceau interesele si prezentau multiple dezavantaje.
Dupa ce in tarile occidentale dezvoltate medierea in materie comerciala a ajutat la solutionarea pe cale nejudiciara in aproape 70% din conflicte, iata ca si in Romania isi face loc incet-incet inclusiv in domeniul financiar-bancar, iar pe timp de criza chiar ca, este solutia cea mai convenabila atat pentru banci, cat si pentru clientii lor.
Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti Bd-ul Chisinau nr. 8, sector 2
tel/fax: (+4) 021-6281218
Mobil: 0744750036
mediatorbancar@yahoo.com
http://www.mediatorbancar.ro