Unde platesti amenda lipsa rovinieta si noile tarife

Autoritatile romane intentioneaza sa schimbe pretul rovinietelor pentru anumite tipuri de autovehicule, conform unui act normativ aflat in stadiul de proiect al Ministerului Transporturilor. Unele tarife de utilizare a drumurilor nationale din Romania vor creste, altele vor scadea. Acest proiect de lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 va intra in vigoare daca va fi aprobat de Guvern si va obtine girul Parlamentului. Apoi, el trebuie sa fie promulgat de catre presedintie si publicat in Monitorul Oficial. Modificarile propuse de Ministerul Transporturilor au menirea de a alinia legislatia romaneasca la cea europeana.amenda lipsa rovinieta

Pretul rovinietei va ramane acelasi pentru autoturisme, autovehicule de transport pentru persoane si pentru cele de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone. Potrivit acestui viitor act normativ, printre cei mai afectati vor fi soferii autovehiculelor care transporta marfa si care au masa totala maxima autorizata intre 3,5 si 7,5 tone. Ei vor scoate mai multi bani din buzunar pentru a folosi drumurile nationale ale tarii noastre. Daca, in prezent, ei platesc 4 euro pentru o singura zi, pe viitor rovinieta pentru 24 de ore ii va costa 11 euro. Tot pentru acestia, tariful de utilizare pentru o saptamana va creste de la 20 la 27 de euro, cel pentru o luna va fi 55 de euro si nu 52 de euro cum este in prezent, cel pentru 90 de zile – 155 de euro (cu 35 de euro mai mult decat pretul actual), iar cel pentru un an intreg va ajunge de la 320 la 550 de euro.

Cei care conduc vehicule de transport marfa cu masa totala maxima autorizata cuprinsa intre 7,5 si 12 tone vor fi si ei vizati de aceste schimbari. In cazul lor, rovinieta de o zi va creste de la 7 la 11 euro, iar cea pentru 12 luni se va mari de la 560 la 635 de euro. In schimb, tariful de utilizare a drumurilor nationale pentru 7 zile va scadea de la 35 la 31 de euro, cel de 30 de zile va costa 63 de euro (nu 91 de euro, cum este in prezent), iar cel pentru 90 de zile se va reduce de la 210 la 180 de euro.

Soferii de autovehicule cu masa totala maxima autorizata, care este egala sau depaseste 12 tone, cu maxim 3 axe, vor scoate mai multi bani din buzunar doar in cazul rovinietei pentru o singura zi. Acestia vor plati 11 euro, in loc de 9 euro, dar celelalte costuri vor scadea. Rovinieta de 7 zile va fi 36 de euro, nu 45 de euro, cum este in prezent; cea de 30 de zile va costa 72 de euro (acum este 117 euro); tariful pentru 90 de zile va scadea cu 65 de euro si va fi 205 euro, iar cel pentru 12 luni va ramane tot 720 de euro.
Conducatorii auto de autovehicule cu masa totala maxima admisa egala sau mai mare de 12 tone, dar care au minim 4 axe nu vor suferi modificari ale rovinietei pentru o zi (11 euro) si pentru 12 luni (1.210 euro). In schimb, ei vor plati mai mult pentru cea de 7 zile (60 euro) si mai putin pentru cea de 30 de zile (121 euro) si cea de 90 de zile (350 euro).

Amenda pentru lipsa rovinietei ajunge până la 4.500 de lei

Toti soferii care folosesc drumurile nationale ale Romaniei, adica autostrazile, drumurile internaţionale, drumurile expres, drumurile nationale principale si secundare, au obligatia legata de a plati un tarif, pe o perioada determinata, altfel ei sunt pasibili dea primi amenda pentru lipsa rovinietei. In functie de tipul autovehiculului, suma minina este de 250 de lei, iar cea maxima de 4.500 de lei. Astfel, posesorii de autoturisme pot primi amenda pentru lipsa rovinietei cuprinsa intre 250 si 500 de lei, iar cei care detin autovehicule pentru transport de marfa cu masa totala maxima autorizata egala sau mai mare de 12 tone o amenda minima de 3.000 si maxima de 4.500 de lei. Tariful de utilizare are tarife cuprinse intre 3 si 1.210 euro, in functie de perioada de valabilitate.

Conducatorii auto isi pot achita amenda pentru lipsa rovinietei, dar si alta amenda de circulatie prin intermediul site-ului Amenda-online.ro, autorizat de Directia de Impozite si Taxe Legale. Serviciul este destinat tuturor persoanelor fizice din tara noastra si este gratuit. Tot ce trebuie sa faca posesorii de autovehicule este sa completeze formularul de pe prima pagina a site-ului cu datele personale si cele din procesul verbal de constatare a contraventiei, sa aleaga tipul de amenda: de circulatie sau amenda lipsa rovinieta si de plata si sa achite suma necesara. Totul dureaza doar cateva minute, iar tranzactia este 100% sigura! Cu ajutorul acestui serviciu, care poate fi accesat oricand, de oriunde, oricine se poate incadra in termenul legal de 48 de ore, in care poate plati doar jumatate din amenda pentru lipsa rovinietei.