UN SUCCES DIPLOMATIC MAJOR : VIZITA DELEGATIEI ROMANE IN TURKMENISTAN

In perioada 10-15 decembrie 2010 o delegatie romana a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica din Romania, condusa de prof. dr. Anton Caragea, a efectuat o vizita oficiala in Republica Turkmenistan, la invitatia Presedintelui Republicii Turkmenistan , Excelenta sa Presedintele Gurbanguly Berdimuhamedov.

Delegatia romana a participat la lucrarile Congresului International ce marca a 15-a aniversare a proclamarii neutralitatii Turkmenistanului. Cu aceasta ocazie prof.dr.Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica si Ambasadorul Romaniei Radu Horumba au fost primiti de Presedintele Turkmenistanului ce a reiterat dorinta sa de cooperare cu Romania . Cu aceasta ocazie a fost reluata invitatia adresata Presedintelui Turkmen de a vizita Romania in 2011.   Pe marginea congresului prof.dr.Anton Caragea a avut discutii cu Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Ahmed Davutoglu , Sergei Lebedev , Presedintele Comitetului Executiv al Comunitatii Statelor Independente, Elmar Mamedyarov, Ministrul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului , Vladimir Norov , Ministrul Afacerilor Externe al Uzbekistanului si cu alte personalitati din Republica Moldova, Belarus, OSCE , ECO si CIS.Cu aceasta ocazie Ministrul Afacerilor Externe al Uzbekistanului i-a adresat o invitatie oficiala prof. Anton Caragea pentru a vizita  Uzbekistanul in 2011.

Delegatia romana a fost primita de Presedintia Parlamentului Turkmen  si a avut discutii la Ministerul Afacerilor Externe si la Ministerul Economiei din Turkmenistan. Partile au convenit asupra largirii relatiei bilaterale , relatiile politice fiind catalogate drept excelente si s-a decis adancirea celor economice si echilibrarea balantei de plati intre cele doua tari prin cresterea importurilor de produse romanesti in Turkmenistan.

Delegatia romana a vizitat de asemenea institutii importante din Turkmenistan : Academia de Stiinte, Universitatea din Ashgabat , Santierul arheologic din Nysa , Muzeul Covoarelor, Muzeul National de Istorie , Sistemul Energetic Turkmen etc. Cu aceasta ocazie televiziunea turkmena a prezentat si un documentar despre activitatea internationala  a profesorului Anton Caragea si despre semnificatia vizitei delegatiei sale in Turkmenistan.

Vizita delegatiei romane a reprezentat un succes decisiv in dezvoltarea dialogului bilateral si in adancirea relatiilor Romania-Turkmenistan aducand un plus de prestigiu si vizibilitate actiunilor Romaniei de strangere a relatiilor cu tarile Asiei Centrale