Un jurnalist a incercat sa treaca examenul de Rezidentiat cu raspunsuri de pe Internet si a picat

Un jurnalist roman a vrut sa vada cat de bun ‘medic’ este Internetul si l-a testat la examenul de Rezidentiat. Rezultatul a fost unul categoric: concurentul a picat examenul cu 36 de puncte din 200.

Mihai Popescu, jurnalist in cadrul revistei VICE, a recreat conditiile examenului de Rezidentiat organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti: pe 18 noiembrie, jurnalistul a avut la dispozitie 4 ore pentru parcurgerea subiectelor prezentate candidatilor UMF in dimineata aceleiasi zile.

“O sa arat exact care este limita internetului in fata medicinei. O sa vad daca Doctor Internet chiar poate sa-mi dea un raspuns punctual la orice problema medicala. Vreau sa vad daca faptul ca ai acces la orice informatie medicala la un simplu click se poate compara cu studiul si efortul unor oameni care stiu sa interpreteze acele informatii.” , anunta jurnalistul cu cateva zile inaintea experimentului.

Experimentul a fost pregatit in detaliu, astfel incat concluzia sa fie valida; jurnalistul a studiat intrebarile prezentate la examen in anii anteriori, precum si fenomenul autodiagnosticarii pe internet. Apoi, in ziua Rezidentiatului, Mihai a obtinut subiectele de la un candidat care tocmai a sustinut examenul. Echipa VICE a inlaturat insemnarile originale ale candidatului, care ar fi putut sa ii influenteze alegerea raspunsurilor, si s-a prezentat intr-o sala de clasa a unei scoli gimnaziale, acolo unde a avut loc experimentul, sub supravegherea camerei de filmat.

Dupa finalizarea experimentului, rezultatele au fost corectate de Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Medic Primar Chirurgie Generala, Medic Primar Chirurgie Toracica, Doctor in Stiinte Medicale. Acesta a supus raspunsurile jurnalistului grilei de corectura publicata pe site-ul oficial al examenului. Rezultatul a fost in defavoarea jurnalistului: acesta a obtinut 36 de puncte din 200.

„Aceasta campanie a fost realmente o noutate si o provocare jurnalistica interesanta. Intai de toate, pentru ca mi-a oferit sansa unei documentari care a scos la iveala realitati ingrijoratoare despre modul in care romanii se autodiagnosticheaza pe internet. De pilda, undeva la sapte din zece romani evita vizita la medic, mai ales in cazul unor simptome minore, si se autodiagnosticheaza pe internet, urmand apoi un tratament autoimpus. Apoi, desfasurarea experimentului in sine m-a facut sa constientizez faptul ca, in calitate de jurnalist, am o responsabilitate in plus, aceea de a atrage atentia asupra pericolelor autodiagnosticarii si tratarii cu ajutorul internetului. Ceea ce am vrut sa aratam este ca, daca noi tratam internetul ca pe un medic, ne lasam pe mainile cuiva care nu trece examenul de Rezidentiat, intrucat ii lipsesc capacitati importante de sintetizare si intepretare a informatiilor pe care le detine.”, explica Mihai Popescu, jurnalist VICE si realizator al experimentului.

„In calitate de autoritate medicala, zilnic ne confruntam cu pacienti afectati de autodiagnosticarea pe internet. Exista o tendinta naturala de a cauta informatii medicale pe internet, insa aceasta nu trebuie sa conduca la autodiagnosticare si, mai grav, la tratament autoimpus. O informatie distribuita pe un website nu poate egala pregatirea medicului de a identifica solutii pentru pacient, in ansamblul lui. Campania de fata va invita sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra si sa va adresati medicului pentru ajutor specializat”, explica Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Sef Sectie Chirurgie Generala si Toracica in cadrul Spitalului REGINA MARIA Baneasa.

Dintre datele care au condus la realizarea campaniei Internet versus Rezidentiat amintim:
• trei sferturi dintre romani iau medicamente fara sa consulte medicii;
• romanii iau de doua ori mai multe pastile fara reteta decat media UE;
• jumatate dintre parinti isi trateaza copiii dupa ureche cu medicamente nepotrivite;
• un sfert dintre romance nu merg niciodata la ginecolog, iar acest lucru se coreleaza cu faptul ca suntem “lideri” europeni la cancer de col uterin;
• un roman care face infarct si supravietuieste, are sanse imense sa-l faca curand pe al doilea, pentru ca nu urmeaza tratamentul.

Experimentul Internet versus Rezidentiat face parte dintr-o campanie de constientizare a pericolelor autodiagnosticarii pe internet, initiata de revista VICE si sustinuta de Reteaua de Sanatate REGINA MARIA. Scopul campaniei adreseaza exclusiv comportamentul de autodiagnosticare pe internet si nu vizeaza niciun motor de cautare.

Intreaga campanie poate fi vizionata la https://www.vice.com/ro/partners/google-vs-rezidentiat-campanie-regina-maria/am-incercat-sa-iau-examenul-de-rezidentiat-din-romania-cu-google