Un instrument de vis „Flautul de Aur” prezentat publicului din România

‘’Flautul de aur – Muramatsu – este un vis atins. Cred că orice flautist pe lumea asta îşi doreÅŸte un astfel de instrument’’. (Ion Bogdan Åžtefănescu)

În poveştile copilăriei, un obiect „cu totul si cu totul de aur” era de nepreţuit, la fel ca şi instrumentul care va fi prezentat publicului în perioada 25 aprilie-7 mai, în cadrul turneului „Flautul de Aur” susţinut de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail.

Flautul ce aparţine lui Ion Bogdan Ştefănescu este unicul de acest fel din ţara noastră, şi a fost creat special pentru flautistul român la celebra fabrică Muramatsu din Japonia, renumită în toată lumea pentru calitatea flautelor pe care le produce dar şi pentru faptul că fiecare angajat este obligat să studieze flaut în cele mai importante şcoli ale lumii. Flautul lui Ion Bogdan Ştefănescu a fost ales de o echipă de specialişti ai firmei care l-au ascultat şi imprimat pe flautistul român cântând pe mai multe flaute de aur de diferite categorii, alegând în cele din urmă pentru el flautul de 18 karate masiv.

Îmi doresc, în primul rând, ca sunetul de flaut să ajungă la sufletul oamenilor, să-i mângâie pentru o clipă şi astfel să devină mai îngăduitori unul cu altul, mai zâmbitori şi, de ce nu, mai optimişti, spune flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

În cele cinci oraşe alese pentru această expediţie, Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail vor parcurge un repertoriu ce porneşte de la simplitatea lui Bach şi Mozart, parcurge romantismul lui Dvorak, apoi sonorităţile şi armoniile sofisticate ale lui Poulenc şi ne provoacă să redevenim contemporani prin Taktakishvili şi Mower.

Îi puteţi asculta la: Braşov, Sala Reduta – 25 aprilie, Piteşti, Casa de Cultură a Sindicatelor – 26 aprilie, Reşita, Palatul Culturii – 27 aprilie, Bucureşti, Sala Radio – 2 mai, Caracal, Teatrul Dramatic – 7 mai.

Programul turneului este unul complex si atractiv oferind publicului şi alte surprize: la Braşov, Piteşti şi Bucureşti va fi prezentată o expoziţie de flaute organizată de Wiener Flötenwerkstatt. În cursul celor 25 de ani de existență, Wiener Flötenwerkstatt a devenit unul dintre cele mai importante ateliere specializate în producerea și comercializarea de flaute din Austria, câștigând, astfel, aprecierea instrumentiștilor de pretutindeni. Începând din anul 2011, Wiener Flötenwerkstatt propune, prin expoziții și prezentări susținute în numeroase orașe ale României, modele variate și inovatoare de instrumente adresate tuturor categoriilor de interpreți flautiști. Aceste expoziții, coordonate de Mihaela Anica, reprezentantul Wiener Flötenwerkstatt în România, vor însoți turneul „Flautul de aur”. Prezentarea va fi susținută de interpretul
Ion Bogdan Ștefănescu.

Iar pentru că în viaţa flautistului poezia se îmbină perfect cu muzica, acesta invită ascultătorii să-i devină şi cititori, pentru că, la Braşov şi Piteşti, va avea loc lansarea volumului Cuvântul de trecere, cartea lui Ion Bogdan Ştefănescu, apărută la Editura Tracus Arte, cu viziunea grafică a lui Mircia Dumitrescu.

            Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început activitatea artistică de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. De atunci şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, constând în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia,  participări la cele mai importante festivaluri, de asemenea evoluţii ca interpret în mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice.

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română, dar şi la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaÅ£i interpreÅ£i români, susÅ£inând de-a lungul timpului mii de concerte în România ÅŸi în străinătate. ”’Subtilitatea ritmică, ÅŸi articulaÅ£ia atmosferei ÅŸi a culorii sunetului, au fost un fel pe care această muzică o primeÅŸte foarte rar”, scrie Boston Globe după una din apariÅ£iile sale. Horia Mihail a susÅ£inut concerte, recitaluri solo ÅŸi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio ÅŸi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite ÅŸi a înregistrat cu Orchestra Simfonică NaÅ£ională Radio din România. La ora actuala este solist concertist al Radio Romania ÅŸi al Filarmonicii din BraÅŸov.

ÃŽn 2011, artistul a susÅ£inut un turneu naÅ£ional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniÅŸtii Liviu Prunaru ÅŸi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraÅŸe din Å£ară, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântăreÅ£e Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu ÅŸi Leontina Văduva la IaÅŸi, Cluj ÅŸi TimiÅŸoara. In ultimii doi ani, muzicianul a susÅ£inut recitaluri ÅŸi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca ÅŸi Germania. Proiectele sale din anul 2012 vizează, printre altele, o a doua ediÅ£ie a turneelor naÅ£ionale Pianul călător în perioada 22 mai – 30 iunie ÅŸi Duelul viorilor, alături de violoniÅŸtii Liviu Prunaru – Stradivarius ÅŸi Gabriel Croitoru – Guarneri, între 12 ÅŸi 25 septembrie.

Organizatori: Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo

Coproducător : Radio România Regional

Sponsori : Revalid, Leumi Bank, JTI, Athenee Palace Hilton, AdeGas Oil, Hotel Pantex, Wiener Flötenwerkstatt

Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Radio România Reşiţa Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat Piteşti, Teatrul Naţional Caracal, Centrul Cultural Radu Şerban Caracal, Societatea de Muzică Veche

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, The Money Channel, COCOR, Cocor Media Channel, Şapte seri, România Liberă, Academia Caţavencu, Be Where, Observator Cultural, Cultura, TVR Cultural, Style Report, VIP, Librăriile Humanitas şi site-urile Liternet, Agenţia de carte, ArtActMagazine, Style Report, Crazy Deal.

Detalii despre turneu la adresa www.flautuldeaur.ro