Un director de la Yahoo! a salvat afacerea unui roman

Criza nu l-a prins nepregatit pe Adrian Petre, un producator roman care activeaza pe piata lacurilor si vopselelor. A stiut ca vine si a luat masurile necesare pentru ca afacerea sa reziste. L-a sfatuit, ce-i drept, si un american, director la gigantul Yahoo!.

ÃŽn plina criza, Adrian Petre, directorul si patronul firmei Romtehnochim, un mic producator ce activeaza pe piata lacurilor si vopselelor, înregisteaza o crestere anuala de 10-15% a cifrei de afaceri pe o piata care în ultimii doi ani s-a prabusit. Secretul lui: e un bun ascultator. “Criza nu m-a prins nepregatit. Am stiut ca vine înca din primavara anului 2008. M-a atentionat sotul unei verisoare a sotiei mele, director la Yahoo!, care sosise în Romania. Mi-a spus ca în SUA e dezastru, iar mai devreme sau mai tarziu va sosi si în Europa. Asa ca am trecut înca din primavara anului 2008 la fidelizarea clientilor si la o politica de consolidare a afacerii. ÃŽn plus, daca înainte orientarea initiala era preponderent catre marii clienti, am reorientat politica vanzarilor si catre micii consumatori. Am inclus totodata în site-ul firmei (http://www.emex.ro) toate elementele care sa permita utilizatorului fara experienta în domeniu o folosire corecta si cat mai facila a produselor. De asemenea, am fost foarte atent la contractele semnate cu beneficiarii, cerand ca plata marfii sa nu se faca într-un interval mai mare de 30 de zile. Astazi, dupa 2 ani de criza, pot spune ca productia nu numai ca nu a scazut, ci a crescut anual cu circa 10-15%”, zice Adrian Petre, directorul Romtehnochim.

Pentru Adrian Petre, una dintre conditiile importante pentru a rezista pe o piata concurentiala foarte aglomerata o reprezinta calitatea produsului. “Eu niciodata nu am facut rabat de la calitate. Ba din contra, am urmarit personal constanta calitatii si am tratat cu maxima seriozitate certificarile ISO 9001, 14001 si OHSAS 18001, pe care firma le are implementate. Pot spune ca din punct de vedere calitativ marfurile vandute sub marcile Emex si Neomatt sunt mult mai bune ca acum zece ani. E drept, lacurile, emailurile, vopselele si grundurile alchidice, vopselele lavabile si superlavabile, tencuielile decorative ori vopselele clorcauciuc de trafic sau de piscine, respectiv vopselele bicomponente epoxidice sau poliuretanice nu sunt cele mai ieftine de pe piata, dar nu sunt nici printre cele mai scumpe. Pana la urma, pretul reflecta calitatea”, mai spune seful Romtehnochim.

ÃŽn ultimii zece ani, Romtehnochim a primit de la clientii nemultumiti de calitatea produselor sub zece reclamatii. Dintre acestea doar una a fost cauzata de neatentia angajatilor. “Sunt foarte atent la sugestiile facute de clienti ori la reclamatiile lor. ÃŽn ultimii zece ani am primit cam o reclamatie pe an. De regula vina era tot a clinetului care, de exemplu, în loc de diluant pentru vopsea folosea motorina sau benzina pentru a face economie. Le-am explicat tuturor ca economia în acest caz dauneaza calitatii produsului final. Cred ca o singura reclamatie în ultimii zece ani a fost întemeiata, ea datorandu-se neatentiei unor angajati de-ai mei, dar a fost imediat rezolvata”, ne-a declarat în finalul discutiei Adrian Petre.