UEFISCDI a lansat doua noi proiecte pentru continuarea promovarii calitatii si excelentei in sistemul universitar romanesc

Luni, 9 decembrie 2012, a avut loc Conferinta de lansare a proiectelor strategice pentru invatamantul superior 2012 – 2014: „Performanta in cercetare, performanta in predare. Calitate, Diversitate si Inovare in Universitatile din Romania” si „Pregatiti pentru a inova, pregatiti pentru a raspunde mai bine nevoilor locale. Calitate si diversitate a universitatilor din Romania”.
„Acestea fac parte din cel de-al doilea ciclu de proiecte strategice pentru invatamantul superior coordonate de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamântului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Cele doua proiecte sunt gandite ca un intreg, se realizeaza cu implicare internationala si pun accentul pe inovare si dezvoltare de concepte si strategii ce vor sta la baza politicilor publice din Romania.”, a declarat Directorul General al UEFISCDI, domnul prof.univ.dr. Adrian Curaj.
Evenimentul, desfasurat in amfiteatrul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, s-a bucurat de prezenta a peste 190 de participanti, rectori, prorectori si membrii ai managenentului universitar si comisiilor de calitate din universitati si si de prezenta Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu.
Deschiderea evenimentului a fost facuta de Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si au fost sustinute prezentari de de catre doamna Maria Helena Nazare, presedintele ales al European Universities Association (EUA), domnii Adrian Curaj si Lazar Vlasceanu din partea UEFISCDI, domnul Lothar Zechlin si doamna Tia Loukkola din partea IEP-EUA,
“Europa are nevoie de institutii de invatamant superior proactive si foarte preformante. In viitor invatamantul universitar va trebui sa gestioneze atat educatia generatiei de 20 de ani cat si calificarea si recalificarea generatiilor in varsta dar active pe piata muncii.”, a declarat Maria Helena Nazare, presedintele ales al European Universities Association (EUA)
Proiectele urmaresc imbunatatirea managementului si asigurarea calitatii sistemului de invatamant superior romanesc in vederea cresterii capacitatii acestuia de a contribui in mod relevant, pe termen lung, la dezvoltarea economico-sociala a Romaniei. Metodologia de evaluare institutionala a universitatilor este elaborata si implementata de European University Association (EUA), in calitate de principal partener al UEFISCDI in cadrul acestor proiecte. Evaluarea este realizata exclusiv de catre experti internationali, experti selectati de catre EUA prin Institutional Evaluation Programme (IEP).
Procesul de evaluare institutionala incepe astazi, 10 ianuarie, a.c., cand are loc Atelierul de lucru organizat de UEFISCDI la Hotel Ibis Parlament din Bucuresti, incepand cu ora 9 a.m. Atelierul este dedicat celor 12 universitati de cercetare avansata si educatie, implicate in prima runda de evaluare institutionala ce se va realiza in perioada Ianuarie 2012 – Ianuarie 2013 in cadrul proiectului „Performanta in cercetare, performanta in predare. Calitate, Diversitate si Inovare in Universitatile din Romania”.