Pilotii de indesare sunt folositi pentru a imbunatati parametrii geotehnici si pentru a reduce deformabilitatea terenului de fundare.
Scopul pilotilor de indesare este sa reduca tasarile pamantului sub masa structurii. Pilotii de indesare actioneaza prin impartirea incarcarilor in greutatea pamantului actionand ca un material heteroclit
Pilotii de indesare sunt pilotii la care prin infigerea pilotului sau prin efectuarea obligatorie a gaurii, fara a elimina pamantul se produce compactarea terenului aflat in jurul si la baza pilotului si cateodata chiar inaltarea suprafetei pamantului in cazul terenurilor mai argiloase.
Ce trebuie sa sti despre pilotii de indesare?
Fundatiile pe piloti erau alcatuite din piloti infipti sau formati in teren, care erau legati intre ei in partea de sus printr-o retea de grinzi din beton armat. Acestea preluau incarcarile de la structura contruita si cu ajutorul pilotilor de indesare le trimit mai departe terenului.
In Romania pentru realizarea de piloti de indesare cu suprafata laterala filetata se foloseste tehnologia Screwsol dezvoltata de Soletanche Bachy.
Betonul folosit la realizarea de piloti de indesare va fi de minimum BC 22,5 asta daca pilotii sunt din beton armat. Pentru pilotii din beton precomprimat sau centrifugat se foloseste minimum BC 30. In functie de locul in care vor fi utilizati acesti piloti de indesare, se aplica o noua reteta de beton care sa corespunda cu conditiile agresive naturale sau industriale si eventual se aplica masuri de protejare a pilotilor.
Pentru ca desfasurarea lucrarilor sa fie fara probleme, proiectul trebuie sa cuprinda neaparat masuratorile necesare pentru a mentine starea de uscat a platformei de lucru, cum ar fi: pante, puturi, pompe si santuri. Acestea asigura strangerea si eliminarea apei de orice provenienta.
Piloti de indesare – procedura de formare
Exista trei etape de executie pentru a crea un pilot forat. Primul pas in obtinerea unui pilot forat este realizarea forajului, apoi lansarea carcasei de armatura si la final betonarea.
Tehnologiile de executie a pilotilor sunt de mai multe feluri. Totul depinde de natura terenului, de nivelul apei subterane, de conditiile de amplasament si de cerintele proiectului, se poate alege solutia optima de efectuare din punct de vedere tehnico-economic.
Pilotii de indesare sunt de cele mai multe ori folositi pentru poduri, cladiri inalte si structuri industriale masive ce trimit catre fundatii incarcari din structura de mii de tone, lucrari executate in general in terenuri instabile sau dificile.
In cazul unor constructii la subsol, se face mai intai o sapatura generala, asta in cazul in care utilajul poate ajunge la baza ei sau daca utilajul este asezat pe un esafodaj care sa se poata desface. In acest caz, lucrarile de pilotaj se pot efectua in conditiile corespunzatoare.
Acesti piloti de indesare sunt utilizati si ca lucrari de sprijiniri de maluri pentru excavatii adanci. In functie de ce atribute are terenul, acestia pot fi piloti secanti, tangenti sau interdistanti.
Firma Terratest Romania se ocupa cu lucrari de acest gen de aproximativ 50 de ani. Daca ai nevoie de o lucrare rezistenta si plina de profesionalism poti sa apelezi cu incredere la Terratest Romania. Realizarea de piloti de indesare pe langa alte proiecte si lucrari reprezinta specialitatea firmei Terratest Romania.