Tot ce trebuie sa stii despre cafeaua decofeinizata

Una dintre bauturile preferate ale timpurilor noastre este cafeaua. Insa daca nu este recomandat consumul acesteia sau daca se doreste diminuarea consumului de cofeina, cel mai bine este sa se aleaga o cafea decofeinizata de calitate.

 Ce are diferit cafeaua decofeinizata?

Diferenta intre o cafea normala si una decofeinizata este cantitatea de cofeina continuta, iar cea decofeinizata are un continut intre 3 si 15% de cofeina.

Pentru a fi decofeinizate, boabele de cafea trebuie sa treaca prin anumite procese de decofeinizare,precum cel in care se foloseste dioxidul de carbon sau cel in care se foloseste apa pura. Aceste doua procese  sunt cele mai potrivite si eficiente, pastrand cel mai bine aroma si gustul cafelei .

Cafeaua decofeinizata este obtinuta doar din soiuri de cea mai buna calitate, deoarece trebuie sa reziste foarte bine in urma procesului de decofeinizare.

Foarte mult consumatori de cafea aleg sa faca trecerea de la cafeaua normala la cea decofeinizata, deoarece este considerata mai sanatoasa si cu mai multe beneficii, mai ales tinand cont de faptul ca poate fi consumata la orice ora din zi.

cafea decofeinizata

 Ce beneficii are cafeaua decofeinizata?

Consumul de cafea decofeinizata aduce o serie de beneficii, de aceea se afla printre preferatele consumatorilor de cafea.

Acest gen de cafea este potrivita pentru a fi consumata de cei care au tulburari ale tensiunii sau sufera de diabet. De asemenea, consumul este recomandat pentru a reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 si al cancerului de prostata.

Insa cel mai mare beneficiu al cafelei decofeinizate este acela ca reuseste sa stimuleze memoria si sa previna aparitia unor boli precum Parkinson, dementa sau Alzheimer.

Boabele de cafea contin polifenoli, acestia nefiind pierduti in urma procesului de decofeinizare si ajuta foarte mult la cresterea abilitatilor cognitive ale creierului si la imbunatatirea memoriei.

Cafeaua normala a fost asociata dintotdeauna cu un risc crescut de boli de inima, iar prin consumul acestui tip de cafea decofeinizata se elimina aceste riscuri care provoaca probleme cardiovasculare.

De asemenea, cafeaua decofeinizata, contine foarte multi antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la aparitia cancerului de colon, san sau ficat.

Cafeaua contine o serie de substante active care ajuta foarte mult, iar printre acestea merita specificati:

  • Acidul cafeic, care are efecte antioxidante si anticancerigene
  • Acidul clorogenic, care are proprietati antioxidante si reduce cantitatea de glucoza produsa de ficat
  • Acidul ferulic, protejeaza impotriva razelor ultraviolete si este un anti-inflamator cu ajutorul caruia se reduce riscul de aparitie al bolilor degenerative
  • Niacina este produsa in timpul coacerii boabelor de cafea si reduce nivelul colesterolului in sange

Care sunt efectele consumului de cafea?

De cele mai multe ori, chiar daca se opteaza pentru a consuma cafea decofeinizata, mai multe cesti din aceasta au acelasi efect ca atunci cand s-ar consuma o cafea normala.

Este important de stiut ca indiferent care este tipul de cafea consumata, nici cafeaua decofeinizata nu este lipsita de cofeina si inclusiv aceasta poate provoca dependenta daca este consumata in mod regulat.

Efectele cafelei sunt cunoscute, pe langa beneficiile si energia pe care o ofera, de aceea este recomandat sa se consume in mod regulat.