Topul preferintelor imobiliare ale bucurestenilor, dupa 2 ani de criza

Conform unei analize realizate la nivelul pietei imobiliare din Capitala de Impact Developer & Contractor SA, Sectorul 1 ramane fruntas in topul preferintelor bucurestenilor, iar Sectorul 6 codas, cartierul Aviatorilor este cel mai valoros in momentul actual, cartierul Ferentari cel mai depreciat, iar cele mai scumpe locuinte in momentul de fata sunt cele cu 4 camere, cele mai ieftine fiind cele cu o camera.

Analiza Impact Developer & Contractor SA a fost efectuata pe circa 10.000 de anunturi unice de vanzare  de locuinte, amplasate in diverse cartiere din Bucuresti, care au fost publicate pe site-urile  de profil, in perioada 3 ianuarie – 21 iunie 2011 si releva  preferintele imobiliare ale bucurestenilor in materie de sectoare, cartiere si marime a locuintelor.

In analiza s-au luat in considerare impartirea geografica, denumirea oficiala a cartierelor, numarul  de camere, suprafata utila, pretul in euro si zona de amplasare a  locuintei. Calculele s-au facut pentru fiecare tip de apartament (1, 2, 3, 4 camere) evidentiind pretul cel mai mic, cel mai mare si pretul mediu pe metru patrat. Pretul mediu pe metru patrat util dintr-un sector este calculat ca medie a tuturor preturilor pe metru patrat util al garsonierelor, apartamentelor cu 2, 3 si 4 camere pentru care exista oferte in sectorul respectiv. Numarul  total  al  cartierelor situate  in  cele  6  sectoare  este de 54.

Iata cateva concluzii:

Ordinea descrescatoare a pretului mediu in functie de apartenenta locatiei la sector duce la urmatoarea ierarhizare a sectoarelor Capitalei: Sectorul 1 cu 1.691 euro/mp, Sectorul  2 cu 1.305 euro/mp,  Sectorul 5 cu 1.290 euro/mp, Sectorul 3 cu 1.277 euro/mp, Sectorul 4 cu 1.166 euro/mp şi Sectorul 6 cu 1.035 euro/ mp.
Pretul mediu al locuinţelor oferite la vanzare  in Bucuresti de  la  inceputul  anului pana  in prezent este de 1.294  euro/mp.

Pe baza aceluiasi pret mediu pe metru patrat util, primele 5 cele mai valoroase cartiere ale Capitalei, din  totalul de 54, sunt: Aviatorilor cu 3.050 euro/mp, Primăverii cu 2.831 euro/mp, Victoriei cu 1.993 euro/mp, Dorobanţi cu 1.986 euro/mp si Cotroceni cu 1.898 euro/mp.

Cele mai depreciate cartiere bucurestene, utilizand aceeasi medie, sunt: Ferentari cu 926 euro/mp, Fundeni cu 951 euro/mp, Andronache cu 954 euro/mp, Ghencea cu 953 euro/mp ÅŸi Rahova cu 961 euro/mp.

Tot in functie de pretul mediu pe metru patrat util cerut de bucuresteni in ofertele de vanzare, ordinea descrescatoare a valorii apartamentelor cu 1, 2, 3 ÅŸi 4 camere este urmatoarea: apartamentele cu 4 camere se vand cu 1.307 euro/mp, cele cu 3 camere se vand cu 1.300 euro/mp, cele cu 3 camere cu 1.291 euro/mp si garsonierele cu 1.278 euro/mp.

Pentru cautatorii de lux (indiferent de marimea locuintei) primele 5 cartiere bucurestene care au oferte scumpe sunt: Aviatorilor cu 5.600 euro/mp, Primaverii cu 3.700 euro/mp, Dacia cu 3.200 euro/mp, Victoriei cu 2.900 euro/mp si Dorobanţi cu 2.900 euro/mp.

Cei interesati de chilipiruri le gasesc in primele 5 cartiere de pe lista celor mai ieftine oferte: Fundeni (680 euro/mp), Ferentari (700 euro/mp), Ghencea (730 euro/mp), iar  la 750  eur/mp  se  gasesc  oferte  in Andronache, Bucurestii  Noi, Giuleşti, Giurgiului, Militari si Rahova.

Analiza Impact Developer & Contractor scoate la iveala si cartierele contrastante, cu potential  speculativ,  unde putem gasi deopotriva locuinte foarte ieftine dar si foarte scumpe – spre exemplu in cartierul Aviatorilor putem gasi la o diferenta  de 4.300 euro/mp atat locuinte scoase la vanzare la pretul de 5.600 euro/mp dar si la pretul de 1.300 euro/mp, in cartierul Dacia  putem  gasi la  o  diferenta  de 2.200 euro/mp, in  Dorobanti la o diferenta  de 1.767 euro/mp, in  Victoriei la 1.650  euro/mp  si  in  Domenii  la 1.608  euro/mp.

Analiza permite evidentierea  cartierelor  cu  gradul  cel  mai  mare  de  omogenitate, unde  diferentele  intre preturile  maxime  si  minime  sunt  relativ  mici: Vatra Luminoasa este  cel  mai omogen cartier  cu  un  ecart intre  pretul  maxim  si  cel  minim  de  doar 201 euro/mp, urmat de Drumul  Sarii cu 265 euro/mp, Balta Alba cu 360  euro/mp, Sebastian cu 380  euro/mp si Oltenitei cu 410 euro/mp.

Daca cineva  este  interesat de o garsoniera in  Sectorul  1  atunci pe cele  mai  luxoase  le  gaseste in  Aviatiei, Victoriei, Primaverii, Dorobanti sau Aviatorilor, iar  pe cele  mai  ieftine le gaseste, in ordinea crescatoare a pretului, in Baneasa, Bucurestii  Noi, Gara de Nord, Grivita si Damaroaia.

Tot  pentru  garsoniere, dar in Sectorul 2 ordinea este pentru cele scumpe – Universitate, Colentina, Dacia, Tei, Stefan  cel  Mare, iar pentru  cele  mai  ieftine – Fundeni, Pantelimon, Iancului, Colentina, Tei.

“Topul preferintelor imobiliare ale bucurestenilor” (ce poate fi consultat în detaliu si pe http://danpopp.ro/ )  pune la dispozitie o radiografie a produselor imobiliare de lux si a chilipirurilor in toate cele 6 sectoare ale Capitalei, pentru garsoniere, apartamente cu 2, 3 si 4 camere.

Impact Developer & Contractor SA este un dezvoltator imobiliar cu capital integral privat care activeaza in domeniul dezvoltarilor mixte integrate. Compania a fost înfiintata în 1991 prin subscriptie publica, iar din 1996 a fost cotata la Bursa Romana de Valori Bucuresti. Impact Developer & Contractor SA este compania care a introdus conceptul de “ansamblu rezidential” in Romania si a dezvoltat pana acum 16 zone rezidentiale in 5 orase, pentru mai mult de 2.500 de familii care locuiesc in case si apartamente. Portofoliul este completat cu 25.000 de metri patrati de birouri si spatii comerciale, precum si de servicii de administrare complexe.