Tipuri de faruri pentru bicicletele de munte

Farurile pentru bicicleta sunt niste accesorii care nu ar trebui sa iti lipseasca sub nicio forma, indiferent ca mergi pe trasee ziua sau spre inserat. Daca utilitatea luminilor atunci cand se lasa seara este evidenta, afla ca si pe parcursul zilei acestea pot fi la fel de utile.

De ce spun asta? Pentru ca atunci cand mergi pe un traseu montan este foarte probabil sa treci si prin zone impadurite, acolo unde razele soarelui razbat mai greu. In acest caz, pentru a vedea mai bine obstacolele pe care le-ai putea intalni in cale, ai nevoie de niste faruri foarte bune care sa iti lumineze calea.

”Dar ce fel de faruri sa aleg?”, te gandesti probabil. Ei bine, intrebarea este buna si misiunea gasirii unor faruri potrivite nu este tocmai usoara, dar nici imposibila.

In primul rand trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de lumini pentru bicicleta de munte, pornind de la cele cu un numar mai mic de lumeni (unitate de masura a intensitatii luminii) si pana la cele cu o putere mai mare.

Iata cateva detalii despre fiecare categorie in parte, pentru a sti cum sa iei cea mai buna decizie.

1. Farurile de drum

Acestea sunt cele mai intalnite tipuri de lumini de bicicleta si au o intensitate medie (intre 50 si 300 de lumeni). Le poti monta atat pe fata cat si pe spate si iti vor oferi vizibilitatea de care ai nevoie indiferent de traseul pe care vei merge. Asadar sunt potrivite si pentru mountain bike, pentru a fi folosite pe traseele mai intunecate.

Majoritatea acestor faruri iti ofera posibilitatea de a regla intensitatea, precum si de a le opri atunci cand ajungi in zone cu iluminat public.

2. Farurile de siguranta

Acestea se monteaza de obicei pe spate, avand in vedere ca iti furnizeaza doar o lumina ce te ajuta sa fii reperat in trafic, dar nu iti pot lumina eficient calea. Acestea au in general intre 10 si 25 lumeni si pot lumina intermitent.

De asemenea, sunt mult mai usoare si mai simplu de pus si de dat jos decat celelalte tipuri. Dupa cum bine iti poti da seama, acestea nu sunt cele mai potrivite faruri pentru bicicletele mountain bike.

3. Farurile de intensitate mare

Au de obicei peste 400 de lumeni si redau o lumina puternca, asemanatoare cu cea din timpul zilei. Sunt mai scumpe decat farurile obisnuite, dar foarte utile atunci cand mergi pe trasee ce nu au deloc sistem de iluminare stradal, cand participi la concursuri sau pedalezi pe teren accidentat, unde ai nevoie de vizibilitate mare asupra fiecarui detaliu.

Aceste tipuri de faruri sunt cele mai indicate pentru a le monta pe bicicleta de munte, caci iti vor lumina calea chiar si pe cele mai intunecate trasee.