Tehnologii şi echipamente inovatoare au fost prezentate la ROMENVIROTEC, ediţia 2012

Expoziţie Internaţională pentru Tehnologii şi Echipamente de Protecţie a Mediului, Reciclare şi Energii Alternative

ÃŽn perioada 28 februarie – 02 martie 2012, în cadrul Centrului ExpoziÅ£ional ROMEXPO s-a desfăşurat cea mai importantă manifestare expoziÅ£ională dedicată protecÅ£iei mediului din România, expoziÅ£ia internaÅ£ională ROMENVIROTEC, ediÅ£ia a XIX-a.
Evenimentul, organizat sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor, a fost adresat specialiştilor din domeniu şi a reunit 106 firme expozante din 11 ţări care au prezentat cele mai recente tehnologii pentru protecţia mediului din domeniile:

• Energii alternative
• Managementul deşeurilor
• Decontaminarea solurilor
• Tratarea apei

La festivitatea oficială de deschidere desfaşurată marti, 28 februarie, au participat alături de conducerea ROMEXPO, reprezentanţi la nivel înalt din cadrul instituţiilor publice precum:

• Domnul Sorin Oprescu – Primarul General al Capitalei
• Domnul Cristian Apostol, Secretar de Stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor
• Domnul Gabriel Abos, Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
• Excelenţa Sa, Domnul Reymundo Santos Rocha Magno – Ambasador, Ambasada Braziliei
• Domnul Muhammad Salem – Consul General, Ambasada Pakistan
• Diplomaţi ai Ambasadelor Olandei, Italiei, Belgiei şi Austriei în România.

Cu această ocazie, oficialităţile au prezentat principalele proiecte aflate în derulare, cât şi propunerile viitoare privind ameliorarea calitătii mediului. De asemenea, a fost subliniată încă o dată importanţa organizării unui astfel de eveniment atât pentru progresul tehnologic, cât şi pentru educarea publicului în vederea adoptării unei atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător.
În paralel cu desfăşurarea expoziţiei, au fost susţinute un număr de 28 de seminarii şi conferinţe despre managementul deşeurilor, energii regenerabile şi managementul deşeurilor solide, tratarea apei, evenimente care au atras o însemnată participare din rândul specialiştilor în domeniu.
Ca şi la ediţiile anterioare, companiile participante s-au implicat activ în eveniment, prezentând publicului vizitator utilajele şi echipamentele expuse prin demonstraţii live, fapt ce a atras un numar sporit de vizitatori la stand.

Printre noutăţile prezentate în acest an s-au numarat:
• Participarea primei echipe a României calificată la competiÅ£ia internaÅ£ionala Solar Decathlon Europe – PRISPA team, competiÅ£ie ce presupune ca fiecare echipă participantă să creeze un prototip de casă solară care trebuie asamblat în 10 zile în Villa Solar, un sit special amenajat pentru competiÅ£ie, în Madrid.
• O maşină modernă de reciclare a sticlei, prezentată în premieră pentru industria din România, de către compania SC GEANGU CONSULTING SRL. Tehnologia de reciclare prin care funcţionează această maşină reduce substanţial costurile investiţiei şi costurile de operare.
• SETCAR S.A. a expus prima instalaţie de desorbţie termică indirectă din România pentru eliminarea în situ a solurilor contaminate cu mercur, lindan (HCH), substanţe volatile diverse, fenoli, PCB etc.
• La standul URBAN S.A. a fost prezentat proiectul “Magnetic Sorting and Ultrasound Sensor Technologies for Production of High Purity Secondary Polyolefins from Waste”, cercetările efectuate în cadrul acestui proiect urmând a fi materializate într-o tehnologie care va fi experimentată în staţia pilot amplasată în România.
• Platforma de cercetare pentru sistemele de propulsie hibride (termic-electric) pentru automobile realizată în cadrul Departamentului „Autovehicule Rutiere” a Universităţii Politehnica, Bucureşti. Autoturismul a fost conceput ca o platformă de cercetare pentru validarea rezultatelor simulărilor numerice, încercarea diferitelor componente pentru sistemul hibrid (motoare electrice, baterii etc.), încercarea algoritmilor de control dezvoltaţi şi pentru pregătirea resursei umane capabile să asigure asistenţa tehnică a automobilelor hibride care vor fi comercializate pe piaţa românească.
• Primăria Capitalei, a expus un autolaborator de monitorizare a gradului de poluare a aerului
• PURATOR S.A. a prezentat soluţii pentru epurarea şi drenarea apei uzate.
• Membră a Grupului Jan de Nul, compania ENVISAN, specializată în tratarea, remedierea şi prelucrarea sedimentelor, solurilor, apei freatice şi a deşeurilor specifice, a prezentat la ROMENVIROTEC, noua staţie de tratare nămol, sol şi apă.
• Cel mai mare producător de toalete ecologice şi odorizanţi din Europa, Satellite Industries a expuns o gamă largă de produse.
• În premieră pentru această ediţie a expoziţiei ROMENVIROTEC, Grupul European de Presă REPORTER, a realizat în studioul special amenajat din cadrul târgului, înregistrări pentru emisiunea Info Mediu Europa. Aceste emisiuni, vor fi difuzate pe posturile de televiziune TVR 2 , TVR Internaţional şi TVR Info.

În aceeaşi periodă cu ROMENVIROTEC a avut loc şi Expoziţia Internaţională pentru Aparatură şi Instrumente de Măsură şi Control – ROMCONTROLA.
Principalele domenii prezentate la acest târg au fost: instrumentaţie industrială şi de laborator, sisteme de achiziţie şi prelucrarea datelor, calculatoare industriale, software şi aplicaţii, sisteme de comunicaţii, automate programabile şi regulatoare, acţionari şi roboţi industriali, sisteme de supraveghere, senzori, componente şi sisteme.

Cele două manifestări expoziţionale au marcat contribuţiile majore aduse în domeniile participante, precum si noutăţi publicului specializat.

Mai multe informaţii despre evenimente puteţi regăsi pe site-urile: www.romenvirotec.ro şi www.romcontrola.ro, rubrica ştiri şi noutăţi.

Contact şi informaţii
Andreea Bordeanu – Specialist PR
Tel: 021 207.70.00 Int. 1113
Mobil: 0757.065.654
E-mail: andreea.bordeanu@romexpo.ro