Teatrul Tabu: un proiect inedit, sprijinit de Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala

Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala devine partener al proiectului “Teatrul Tabu”, un proiect teatral condus de regizorii Mihai Vantu si Daniel Ionescu. Proiectul va trata subiecte contemporane, tabu, nu tot timpul comode, insa prezente in realitatea cotidiana, captand intr-o maniera originala dimensiunea psiho-sociala a diferitelor  situatii si stari umane.

“Arta a fost intotdeauna un valoros purtator de mesaj, iar proiectul «Teatrul Tabu», face tocmai acest lucru: dincolo de spectacol, transmite mesaje, informeaza, cu privire la situatii reale de viata, pe care insa societatea tinde sa le ignore, ceea ce deseori duce la alienarea sociala a individului. Prin aceasta componenta proiectul teatral se incadreaza in misiunea declarata a Asociatiei. Ne bucuram sa sprijinim o astfel de initiativa!”, a declarat Daniela C. Nataletu, Vicepresedinte ARSM.

Proiectul se va derula pe parcursul unui an si va include zece productii teatrale, puse in scena la Bucuresti si in alte orase ale tarii. Sprijinul oferit de Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala se va concretiza prinFemeia de Ceara consultanta de specialitate, distribuirea de materiale informative in cadrul spectacolelor si organizarea de sesiuni deschise adresate publicului, pe diferite teme de actualitate.

Primul spectacol care va deschide acest proiect este “Femeia de Ceara”, o monodrama ce a aparut din dorinta de a invia pe scena emotia adevarata, aparent neslefuita, dar deosebit de puternica. Tema: dezastrul interior al unei mame ce-si vede copilul mort. Sambata, 3 iulie, la orele 19.00, va avea loc premiera spectacolului “Femeia de Ceara” la Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Balcescu. Scenariul a fost conceput de Mihai Vantu.

“Dupa un eveniment traumatic, propria existența pare sa devina confuza și nesigura. Trecutul devine copleșitor și invadeaza in mod constant prezentul, fara a mai lasa loc niciunei sclipiri a viitorului. Este foarte important sa nu izolam astfel de persoane și sa nu le lasam nici sa se izoleze singure, aratandu-le, cu deosebita considerație fața de suferința lor, ca viața poate continua deși lor le este foarte greu sa simta asta”, afirma psih. Alexandru Manescu, Presedinte ARSM, cu privire la implicatiile psihologice ale situatiei de viata expuse in spectacol.

“In spatele unui personaj dramatic absolut tulburator se ascund intentii ce isi au menirea de a aminti oamenilor cateva notiuni despre umanitate, dragoste materna, divinitate, sacru”, explica initiatorii proiectului Teatrul Tabu.

Mai multe informatii pe www.arsm.ro, sectiunea Evenimente.