Team Building in vreme de criza

Prefer ca in locul cuvintelor “vreme de criza” sa folosesc expresia “vremuri tulburi”. Pentru ca, mult prea des in ultima perioada, se acopera incompetenta, lipsa de performanta si de profesionalism sub palaria larga si incapatoare numita CRIZA. E mai convenabil sa dai vina pe diverse conjuncturi, in loc sa incerci sa intelegi situatiile respective si sa lupti pentru a le depasi.
Astfel ca vom discuta putin despre “Team Building in … vremuri tulburi”.

Ce a insemnat 2009 si 2010 ? Ce va insemna 2011 ?
Sintetic, intr-un singur cuvant, SCHIMBARE. Ceva care iti poate anula activitatea sau o schimbare care poate fi transformata in oportunitate daca o intelegi si o gestionezi corespunzator.

Care a fost prima zona unde s-au facut economii si rectificari de buget in anul 2009 ? Resursele umane, mai exact sumele alocate pentru Training, Team Building, Incentives, etc.
A rezultat astfel o economie facila la prima vedere, fara efecte negative pe termen scurt, dar cu consecinte extrem de dure pe termen mediu si lung asupra performantelor firmei.

La fel cum aerul, apa si hrana acopera doar necesitati primare ale unei fiinte, salariul compenseaza numai o parte din ceea ce isi doreste si are nevoie un angajat. Prin urmare, daca se ingrijeste doar de aspectele salariale, o companie va avea angajati, dar va fi departe de a fi eficienta si de a face performanta.

Henry Ford spunea “You can take my factories, burn up my buildings, but give me my people and I’ll build the business right back again.” Cu siguranta se referea la resursa umana educata, motivata, performanta si capabila de a recladi din nimic o afacere.

Odata ce companiile vor realiza, din nou – si nu la nivel declarativ – ca OAMENII sunt resursa cea mai importanta, vor incepe sa investeasca in pregatirea si perfectionarea acesteia, apeland la firmele care dezvolta programe de instruire si Team Building. Ar fi poate important sa subliniez faptul ca multe companii, dintre cele cu o cultura organizationala solida si cu respect pentru angajati, au continuat si in perioada 2009-2010  sa investeasca in oameni, chiar daca nivelul acestor investitii nu s-a ridicat la cifrele anului 2008.

Privind acum lucrurile din cealalta parte – referind strict zona de HR – companiile care au reusit sa supravietuiasca incurcatilor ani 2009-2010 vor avea un 2011 mult mai bun. Pentru simplul fapt ca angajatorii au inceput deja sa-si  pretuiasca din nou angajatii si au reluat procesul de a investi in acestia si pentru ca au invatat, poate, o lectie importanta: pretul mic, derizoriu uneori, pentru diverse servicii din domeniul HR nu inseamna decat un singur lucru: o calitate slaba si bani aruncati in vant …

Concluzionand, anul 2009 a fost cel mai “tulbure” an in Team Building, din 2003 incoace, 2010 a aratat semne de revenire, si, oricat ar parea de ciudat, debutul lui 2011 este de departe cel mai dinamic si cu rezultate excelente deja …

 

Va stam la dispozitie pentru orice alte informatii.

Florin Popa
Team Zone
0742 062 187

florin.popa@teamzone.ro
www.teamzone.ro