Te ajutam sa calculezi cat costa sa folosesti o combina frigorifica intr-un an

În cazul în care te întrebai cât înseamna în bani consumul pe care îl vezi afisat pe combina frigorifica din cel mai apropiat magazin, avem vesti bune pentru tine. Standardele de culoare sunt reglementate riguros, iar pe baza costului mediu al kilowatt-ului, putem determina destul de precis cât te-ar costa o combina frigorifica într-un an.

Clasa de consum A+

Mai întâi amintim ca o clasa de consum se stabileste luând în considerare energia consumata si volumul destinat racirii. Pentru a avea o imagine cât mai fidela, vom aduce urmatoarele trei exemple la acelasi numitor: capacitatea de stocare.

Primul exemplu este un frigider cu volum de 310 litri si un consum de 280 kw/an. La un cost de 0.6 lei/Kw, rezulta ca frigiderul din clasa A+ consuma anual 168 lei în electricitate.

Clasa de consum A++

Combina frigorifica din clasa de consum A++ pe care am ales-o are o capacitate de 410 litri, însa consuma 288kw pe an. Asta înseamna un cost anual de 173 lei.

Dar daca egalam volumul cu primul exemplu, al doilea frigider ar consuma doar 218kw, ceea ce înseamna un cost de aproximativ 131 lei pe an.

Clasa de consum A+++

Dupa cum spune si clasificarea, este cel mai eficient standard de energie, desi nu îmbunatateste cu mult performantele fata de standardul A++. Totusi, reprezinta valoarea dupa care toti producatorii se vor ghida în producerea urmatoarelor modele.

Standardul A+++ ar costa anual 106 lei pentru o combina frigorifica cu volum de 375 litri si un consum de numai 178kw pe an. Daca aducem valoarea volumului la cea a primului frigider, costurile de alimentare s-ar reduce la numai 88 lei pe an, la un consum de 147kw / an.

Îîi poti face o idee despre costurile anuale ale câtorva frigidere, excluzând eventualele reparatii. Având în vedere durata de viata a frigiderelor, de aproximativ 10 ani, poti determina cu usurinta în cât timp poti recupera investitia. De exemplu, alegerea unui frigiderului de clas? A+++, în detrimetul celui de clasa A+ îti poate aduce economii de 800 de lei pe o perioada de 10 ani, daca ambele modele au acelasi volum.

Tot ce trebuie sa faci este sa navighezi online si sa aplici filtre care sa se potriveasca bugetului tau. Nu uita ca ai posibilitatea sa investeti mai mult pe moment si sa recuperezi pe parcurs.

Însa variabilele nu se opresc aici. Daca luam în considerare si preturile alimentelor care au crescut în ultimul an cu aproximativ 20%, stocarea lor pe termen lung pare o idee foarte buna. Asadar, o combina frigorifica cu un volum mai ridicat de racire si înghetare poate duce la stocarea mai îndelungata a alimentelor, astfel încât tu vei putea cumpara restul de produse în cantitati mai mici.