Taxa de poluare poate fi recuperata si in 2011!

Persoanele care nu au fonduri pentru achizitionarea unei masini noi vor fi cele mai afectate de triplarea taxei auto incepand de anul viitor. Taxa de poluare poate fi insa abuziva in anumite cazuri, prin urmare achitarea ei nu ar trebui sa fie obligatorie si poate fi actionata in instanta.

Ministrul mediului Laszlo Borbely a anuntat inca din luna septembrie a acestui an o triplare a taxei auto incepand de la 1 ianuarie 2011, in ideea obtinerii unor sume importante pentru bugetul alocat protejarii mediului si a innoirii parcului auto. Tot de la 1 ianuarie 2011 producatorii de masini vor fi obligati sa se adapteze normelor de poluare Euro 5, cumparatorii masinilo noi nefiind nici ei scutiti de taxa de poluare.

Cele mai afectate de aceasta marire vor fi insa masinile non-euro (cu o vechime de 15-20 ani) si masinile second-hand (euro 1, euro 2, euro 3 si euro 4). In aceste conditii, cumparatorii ar trebui sa stie ca taxa de poluare, chiar daca este obligatorie, poate fi recuperata sau evitata.

Casa de avocatura Coltuc, care are peste 1000 de dosare de recuperare a taxei, afirma ca aceasta poate fi abuziva in anumite cazuri. “Daca aveti o masina second-hand cumparata dintr-un stat membru UE ar trebui sa stiti ca nu sunteti obligati sa platiti taxa de poluare, deoarece sunt incalcate principiile dreptului comunitar, in speta art.110 al Tratatului de instituire al CEE, privind libera circulatie a marfurilor pe teritoriul UE. Daca pentru masina pe care ati cumparat-o a fost achitata taxa de poluare intr-unul din statele membre UE, in momentul inmatricularii ei in Romania, tara membra UE din ianuarie 2007, obligatia de a achita din nou taxa pentru a putea inmatricula masina este discriminatorie, deoarece persoanele care isi cumpara o masina déjà inmatriculata in Romania nu sunt obligate sa plateasca din nou taxa de poluare.”, afirma avocat Coltuc Marius Vicentiu, fondator al Casei de avocatura Coltuc.

Exista doua posibilitati pentru aceste persoane: fie sa isi recupereze taxa, fie sa evite achitarea ei. Avocatul Coltuc Marius declara ca actele necesare pentru demararea procedurii difera in functie de aceste situatii astfel: in primul caz actele necesare sunt urmatoarele – copie dupa cartea de identitate a masinii, decizia de calcul al taxei de poluare de la ANAF si chitanta. In cazul in care taxa nu a fost achitata, actele necesare sunt urmatoarele: copie dupa cartea de identitate a masinii, copie dupa decizia de calcul al taxei de la ANAF, copie dupa RAR si contractul de vanzare-cumparare.

“Sansele de reusita sunt foarte mari, avand in vedere faptul ca exista precedente create, mai exact, taxe recuperate chiar de catre avocatii cabinetului de avocatura Coltuc.”

In ceea ce priveste onorariile pentru un astfel de dosar, Av. Coltuc Marius ne spune ca acesta este de 400 RON de masina, indiferent de valoarea taxei recuperate.

Pentru mai multe detalii legate de aceasta procedura:

Av. Coltuc Marius Vicentiu

avocat@coltuc.ro

0745.150.894

www.coltuc.ro

Fondata in anul 2005, dupa o indelungata experienta in domeniu, Casa de Avocatura Coltuc a incercat si reusit sa se integreze pe deplin in piata juridica din Romania, oferind clientilor sai servicii profesionale prompte si eficiente. Departamente: recuperari creante, litigii, consultanta, registrul comertului, marketing si relatii cu clientii.