Targul “Martie cu MESTESUG”- Noi colaborari si parteneriate in jurul MESTESUGURILOR

Joi, 8 martie 2018, a avut loc la Biblioteca Judeteana Mures, Targul “Martie cu MESTESUG”, eveniment la care au participat in calitate de expozanti mesteri si artizani de o sensibilitate si un devotament civic aparte. Acestia au raspuns la apelul lansat prin Platforma Vector Mures, sustinand in calitate de coordonatori, in regim de voluntariat, atelierele mestesugaresti din cadrul campaniei cu acelasi nume.

Amintim ca atelierele “Martie cu MESTESUG” s-au desfasurat in perioada 12 februarie – 21 martie in incinta Scolii “Benedek Elek” din Livezeni, precum si a Gimnaziului de Stat “George Cosbuc”, si a Colegiului Agricol “Traian Savulescu” din municipiul Targu Mures.

La acest targ au putut admirate si  achizitionate in schimbul unor donatii modice, obiecte de artizanat confectionate manual precum: cosulete si diverse obiecte de uz casnic confectionate din panusa de porumb, din hartie reciclata, bijuterii si tablouri cu flori naturale presate si uscate, efecte de Martisor, mici aranjamente florale in coaja de nuca. De asemenea s-au legat prietenii si s-a povestit despre mestesuguri.

Incepand cu orele amiezii elevi apartinand Grupului Vocal Instrumental al Colegiului Agricol “Traian Savulescu” au sustinut in cadrul Targului “Martie cu MESTESUG” un moment artistic constituit din cateva piese muzicale din zona etnografica a Mureului.

Vocile acestor frumosi tineri care deja s-au facut auzite la numeroase concursuri nationale  ne-au incantat si emotionat, colorand in sarbatoare holul Bibliotecii Judetene, alaturi de costumele lor populare autentice. Pe langa talent si frumusete fizica, acesti tineri se remarca si prin modestie si stralucire spirituala dezvoltate la un nivel specific doar unor persoane adulte.

La intrebarea adresata unuia dntre mestesugari: “Care credeti ca este trasatura comuna a tuturor celor prezenti aici?” , raspunsul a fost cat se poate de spontan si natural: “Sunt oameni deschisi, cu suflete frumoase, prietenosi si care stiu sa priveasca in profunzime”.

Asadar MESTESUGUL a reusit sa aduca laolalta oameni iubitori ai traditiei, pasionati de lucrul manual, oameni pozitivi, in sufletul carora inca mocneste speranta evolutiei in bine, dar si dispusi sa se alature proiectului pe care il desfasuram si sa contribuie la indeplinirea obiectivelor propuse prin Platforma Vector Mures.

https://www.facebook.com/search/str/asociatia+pentru+inovare+sociala+obiective/keywords_search

 

Targul Martie cu MESTESUG s-a dorit a fi un eveniment cu caracter cultural – educational, ceea ce s-a si reusit, acesta dovedindu-se a fi o ocazie de a se incheia noi prietenii si parteneriate pentru o cauza comuna: dezvoltarea comunitatii muresene.

Ne mentinem convingerea ca identificarea intereselor comune ale principalilor stakeholderi locali trebuie sa constituie un obiectiv strategic, întrucât numai un demers amplu poate să asigure un efort conjugat din partea celor mai activi actori socio-economici, pentru reducerea disparităților și dezvoltarea Muresului.

Biblioteca Judeteana Mures s-a dovedit si de aceasta data a fi un partener de nadejde in proiectul pe care il desfasuram: “Masuri integrate pentru combaterea sarciei si a marginalizarii in Livezeni”, punand la dispozitie spatiul pentru desfasurarea acestui targ si tratand cu ospitalitatea caracteristica atat pe expozanti, organizatori cat si pe vizitatori.

Lansam pe aceasta cale, invitația tuturor organizațiilor și companiilor din județul Mureș, care derulează activități pentru dezvoltarea comunităților din care fac parte, de a se înscrie în cadrul Platformei.

Proiectul ”Măsuri integrate pentru combaterea sărăciei și a marginalizării în Livezeni”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 4 ”Incluziunea socială și combaterea sărăciei” este implementat de Comuna Livezeni, în parteneriat cu Școala Gimnazială Benedek Elek Livezeni, Asociația pentru Inovare Socială, Fundația Rhema și Unic Sports și contribuie la dezvoltarea comunității marginalizate din comuna Livezeni, printr-o investiție de peste 19 milioane de lei pe o durată de 36 de luni.