Tamplaria de lemn stratificat, o esenta nobila

Proiectarea si tehnologia prelucrarii tamplariei de lemn stratificat

             Datorita experientei in arta proiectarii mobilierului de inalta calitatea a celor mai buni specialisti din domeniu, in prezent, a luat amploare si comercializarea de produse din lemn stratificat. Acest tip de design s-a dezvoltat atat din punct de vedere functional cat si din punct de vedere estetic. Lemnul stratificat este un derivat din lemn care inca, isi mai pastreaza  frumusetea naturala a lemului masiv. Cel mai adesea, lemnul stratificat este folosit in obtinerea parchetului. Aspectul acestui tip de lemn stratificat are practic aspectul celui din lemn masiv, insa, caracteristicile sunt diferite.

Cum se obtine ? Acest nou design se obtine din mai multe straturi de lemn lipite unul peste altul la fel ca si placajul, stratul de deasupra fiind mai gros, dand astfel, aspectul de lemn masiv. Constructia mobilierului de lemn stratificat se realizeaza prin imbinari, inadiri sau prin incheieturi incleiate asamblate cu accesorii. Imbinarile de tamplarie, inadirile sau incheieturile incleiate reprezinta asamblarea rigida a elementelor component ale unui sistem tehnic.

In functie de sistem, acestea pot fi nedemontabile, fara accesorii sau incleiate, pe cand cele demontabile sunt consolidate cu accesorii. Totodata, dupa forma suprafetelor imbinarii, acestea pot fi de 3 feluri si anume: imbinari la 90 de grade, imbinari la 45 de grade sau imbinari in lungime. Conceptul de inadire a lemnului stratificat se practica pentru imbinarea panourilor din lemn masiv Un aspect esential este acela ca orice imbinare in lemn trebuie sa indeplineasca conditia de asigurarii repartizarii uniforme a elementelor din structura.

Sistemul de constructie al tamplariei de lemn stratificat

         Constructia scaunelor, a fotoliilor, a meselor sunt intrebuintate de  sistemul de constructie din cadre de lemn. Cadrele sunt executate din lemn stratificat. Spre exemplu, scaunul tamplaresc foloseste repere simple si repere complexe imbinate intre ele. Asamblarea reperelor se face prin diferite materiale de legatura, suruburi metalice pentru lemn sau suruburi cu piulita.

Produsele realizate prin stratificare folosesc ca repere, elementele obtinute din lemn prin incleiere si presare. Materiile prime folosite sunt de cea mai buna calitate: placajele subtiri, placile din aschii de lemn, hartia melaminata in amestec cu panza sau placile din fibra de lemn. O serie de avantaje ale lemnului stratificat sunt: coeficientul de calitate ridicat, coeficientul redus de dilatare dar si faptul ca se poate folosi in orice anotimp. Fiecare strat este obtinut prin debitarea radiala a lemnului, adezivul folosit fiind de asemenea unul rezistent la apa. Proprietatile remarcante ale lemnului au fost demonstrate in timp datorita rezistentei de lunga durata evidentiate pana in acest moment de modul de comportare a tamplariei din lemn. Lemnul stratificat ofera numeroase avantaje prin faptul ca este mai puternic, mult mai drept datorita asamblajului de substraturi, este mai uniform, in plus nu se deformeaza si nu putrezeste ca alt tip de material.

Exigenta tehnica este masurata prin viziunea estetica, iar, acest lucru este garantat de calitatea maxima a lucrarilor efectuate. Potrivit pentru orice stil arthitectural, tamplaria din lemn va oferi intotdeauna o estetica si o eleganta aparte prin frumusetea inegalabila.