Studiul national care urmareste legatura dintre studiile universitare si activitatea profesionala a absolvenţilor continua cu promotiile 2006 si 2010

Incepand cu 02 aprilie 2012, absolventii promotiilor 2006 si 2010 din 52 de universitati de stat si particulare vor fi invitati sa participe la studiul national care urmareste legatura dintre studiile universitare si activitatea profesionala desfasurata dupa absolvire. Studiul se adreseaza tuturor absolventilor de licenta din universitaţile participante, pentru a obtine rezultate relevante la nivel de universitate, facultate si chiar program de studii.
Demersul se desfasoara in cadrul proiectului „Absolventii si Piata Muncii – Studiu national de monitorizare a insertiei pe piata muncii a absolventilor din invatamantul superior”, co-finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013). Proiectul este implementat de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFSICDI) si Consiliul National pentru Finantarea InvaÅ£amantului Superior (CNFIS).
Aceasta etapa a studiului continua cercetarea realizata anul trecut pentru promotiile 2005 si 2009, utilizand instrumente si metode similare. Invitatiile de participare la studiu vor fi transmise catre absolventi preponderent prin utilizarea mijloacelor electronice de contactare, fie direct de la universitati, fie printr-o platforma informatica realizata de expertii UEFISCDI. Modul de implementare a etapei actuale asigura un grad mai mare de independenta in activitatea pe care universitatile o desfasoara, urmarindu-se ca acestea sa poata realiza astfel de studii in mod independent si dupa incheierea finantarii asigurate din proiectul european.
“Un numar mare de absolventi contactati in aceasta etapa poate constitui o indicatie asupra modului ȋn care universitatile continua sa ia ȋn considerare cu prioritate urmarirea carierei profesionale a absolventilor. Totodata, un grad ridicat de participare la studiu a absolventilor promotiilor 2006 si 2010 va permite realizarea unor comparatii relevante cu rezultatele obtinute ȋn etapa desfasurata anul trecut, cand aproximativ 39.000 de absolventi ai promotiilor 2005 si 2009 au raspuns la chestionarul de monitorizare.” a afirmat prof.univ.dr.ing. Radu Mircea Damian, coordonatorul stiintific al proiectului.
Si in acest an, absolventii sunt rugati sa completeze on-line un chestionar complex, dar accesibil. Intrebarile sunt variate si se refera la studiile absolvite, ocupatie, salarizare, domeniu de activitate, propria evaluare a competentelor dezvoltate pe parcursul studiilor, modul È‹n care studiile au contribuit la obtinerea unui loc de munca si la rezolvarea problemelor de serviciu. Utilizand facilitatile oferite de formatul electronic, timpul necesar pentru completare este de aproximativ 30 de minute.
Informatii suport
• informatii despre proiectul Absolventii si Piata Muncii: http://www.absolvent-univ.ro/
• lista completa universitaţi participante la studiu: http://www.absolvent-univ.ro/485/section.aspx/395
• pagina de acces pentru chestionarul online: http://www.absolvent-univ.ro/chestionar.aspx
• informatii suplimentare despre UEFISCDI si CNFIS (organisme aflate in subordinea MECTS): http://www.uefiscdi.gov.ro/, respectiv http://www.cnfis.ro/

Responsabil relatii publice, Adriana Tran (tel: 0740 20 20 64)