Studiu | Opțiuni la naștere în România: Acasă sau la spital? Public sau privat? Dacă apar complicații?

București, 15 iunie 2016. MediHelp România (www.medihelp.ro), parte a MediHelp Internațional, lider pe piața asigurărilor de sănătate în CEE, a condus un studiu intern pentru a afla opțiunile legate de naștere ale femeilor care vor deveni mame anul acesta.

Pe lângă îngrijirile prenatale, o viitoare mamă trebuie să decidă și asupra locului în care va naște: un spital privat, unul public sau acasă.

  • 35% dintre respondenÈ›i au răspuns că ar fi ales un spital public din motive financiare, dacă nu ar fi avut o asigurare de sănătate
  • 65% au declarat că plănuiesc sau se simt mai în siguranță dacă vor naÈ™te într-un spital privat
  • 36% dintre femeile care au născut cel puÈ›in o dată într-un spital public s-au declarat mulÈ›umite de îngrijirile primite, în comparaÈ›ie cu 91% dintre mamele care au născut în sectorul privat È™i au fost mulÈ›umite de îngrijirile primite.
  • NaÈ™terea la domiciliu sau asistată de o moașă a fost reprezentată într-un procent de 0,25% dintre naÈ™teri.

Multe dintre viitoarele mame suferă complicații la naștere, iar anumite intervenții pot fi necesare – inducerea travaliului, anestezie epidurală, naștere prin cezariană, naștere cu vacuum extractor, epiziotomie (o incizie chirurgicală la nivelul perineului pentru a lărgi dilatația dinaintea nașterii). În studiu s-a mai arătat că:

  • 86% dintre femei se tem să nu contracteze bacterii infecÈ›ioase din spitalele din România È™i preferă să nască în străinătate.

Mamele petrec, în general, 4 zile în spital după ce au născut. Adăugând această ședere la celelalte costuri necesare (îngrijirile prenatale, nașterea, îngrijirile postnatale, îngrijirle nou-născutului), costurile pentru maternitate variază, în medie, între 3.000-6.000, cu asigurare medicală.

“Întrebarea pe care și-o pun cel mai des viitoarele mame este dacă vor naște într-un spital privat, unde părinții primesc toate îngrijirile necesare sau într-un spital public, unde condițiile nu sunt cele mai bune, dar costurile pentru intervențiile în cazul complicațiilor sunt mai mici. Cu o asigurare privată de sănătate, costurile de maternitate sunt acoperite în România și la nivel internațional, în cazul în care mama decide să nască într-un spital care nu se află pe teritoriul României”, Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

O asigurare medicală acoperă costurile de spitalizarea, medicul obstretician și moașa, îngrijiri pre și post-natale (imediat după naștere) și până la 7 zile de îngrijiri pentru bebeluș, cezariană și naștere la domiciliu, precum și costurile unor posibile complicații (cezariană, prezentații pelviene, preeclampsia sau alte complicații care pot pune în pericol viața mamei sau a bebelușului).

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 150 de femei care lucrează în corporații, clienți și non clienți MediHelp.

###

MediHelp Internaţional este liderul pe piața asigurărilor internaționale de sănătate din Europa Centrală şi de Est, fiind prezent în România, Ungaria și Bulgaria de peste 15 ani și urmând să se extindă în alte state din regiune. Planurile de asigurare medicală internațională MediHelp oferă acces la o rețea de peste 425,000 de clinici medicale din lume, oferă servicii medicale (intervenții chirurgicale complexe, spitalizare, consultații multidisciplinare, analize de laborator, servicii de imagistică avansată, tratament dentar, tratament pentru cancer, transplant de organe, transplant de măduvă osoasă) și include opțiuni de acoperire intenațională de până la 3.000.000 euro. Pentru mai multe informații accesați www.medihelp.ro