Studiu: Mai mult de 55% dintre romani nu colecteza selectiv. Aflati motivele incredibile

deseuri-menajere-in-natura

Cat de importanta esste colectarea selectiva a deseurilor care se aduna in gospodarii in fiecare zi? Cati oameni cunosc importanta acestui proces si cat de benefic poate fi acesta, atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru sanatatea oamenilor? Un studiu care a fost realizat pe Internet, va poate ajuta sa va formati o parere legata de respnsabilizarea cetatenilor din Romania.

Peste 55% dintre romani nu sunt preocupati de colectarea selectiva a deseurilor, pentru ca, spun ei, nu au containerele speciale amplasate in apropierea locuintelor, fiindu-le mult prea greu sa se deplaseze pana la acele locuri unde exista pubelele. De asemenea, mai mult de 38% dintre cetatenii Romaniei sunt de parere ca procesul de colectare selectiva este inutil, pentru ca ei cred cu tarie ca deseurile ajung in acelasi loc, la groapa de gunoi. Aceste date provin dintr-un studiu pe care l-a efectuat Rogalski-Grigoriu, pentru a afla cati oameni se preocupa de problema mediului inconjurator.

Studiul intitulat Obisnuiesti sa reciclezi si-a propus sa releve atitudinile romanilor vis-à-vis de colectarea selectiva a deseurilor si de reciclarea acestora.

De ce exista aceasta lipsa de interes din partea cetatenilor?

Datele au relevat faptul ca putinele centre de colectare din preajma gospodariilor joaca un rol semnificativ in acest proces, intrucat 55.89% dintre respondenti au raspuns ca acest lucru ii impiedica sa se implice mai mult in colectarea selectiva a deseurilor.

O alta problema in acest caz este neincrederea romanilor in autoritatile raspunzatoare de desfasurarea acestui proces, deoarece 38,03% sunt ferm convinsi ca absolut toate deseurile vor ajunge in acelasi punct, adica la groapa de gunoi. Alti participanti la studiu, mai precis 26,22% au declarat ca nu sunt la curent si ca nu stiu unde anume sunt amplasate acele pubele speciale.

Din studiul desfasurat se mai poate observa ca 18,41% dintre romani nu au timp sa se ocupe de acest aspect, iar alti 3,67% spun ca nu sunt interesati de practicarea reciclarii selective pentru ca nu vad niciun beneficiu.

In plus, doar 43,28% nu se asteapta sa fie recompensati daca vor colecta deseurile in mod selective. Mai mult, 92,09% sunt interesati sa se ocupe de acest proces pentru a scapa de deseurile ce s-au strans in gospodarii, iar alti 84,9 % au spus ca sunt interesati pentru bunastarea mediului inconjurator, considerand ca acest proces face parte din responsabilitatile lor. 13,6 % urmaresc valoarea pe care o pot capata in timpul reciclarii, iar 7,6 % stiu ca pentru fiecare colectare selectiva, pot primi bonuri valorice contra deseurilor depuse.

Cati romani cunosc categoriile de deseuri din gospodarii care pot fi reciclate in centrele specializate? Din studiul acesta a reiesit faptul ca 66,86 % dintre persoanele participante stiu ca PET-urile, sticlele, cutiile de metal si de aluminiu, electrocasnicele si electronice, cat si hartia pot fi reciclate.

Acest studiu a fost desfasurat online, pe un esantion de 7.492 de respondenti, care sunt majori.