Studiu Ensight: “Unde se situeaza HR-ul in Romania?”

Ensight Management Consulting prezinta rezultatele studiului privind stadiul actual al resurselor umane in companiile care activeaza in Romania. Scopul acestui demers a fost acela de a face un diagnostic al maturitatii functiei de resurse umane.

Daca ne gandim la istoria si dezvoltarea resurselor umane in ultimii 10-15 ani observam un parcurs dinamic. S-a dezvoltat de la simpla administrare a “resursei umane” la un concept complex, ce poate reprezenta factorul critic de succes in gestionarea capitalului uman al fiecarei companii. Ne gandim la
cateva aspecte: de la simplul training la planurile de dezvoltare individuala pe termen lung si managementul talentelor, de la administrarea dosarelor de personal la managementul performantei, de la recrutare la angajare (chiar mai mult: “personnel marketing”).

Astfel de evolutii ale functiei HR pot fi observate in marile companii din intreaga Europa, de fapt din intreaga lume – dar unde se situeaza HR-ul in Romania?

Din moment ce ne-am dorit sa aflam care este imaginea de ansamblu a HR-ului modern, ne-am orientat atentia catre organizatiile mai mari. Pe baza acestei ipoteze, studiul nostru a avut ca segment tinta cele mai importante companii medii si mari din Romania. Am ales acest grup tinta datorita varietatii (asteptate) a proceselor HR ce sunt implementate in companiile mari, ceea ce ne-a permis sa comparam mai bine rezultatele si sa obtinem o imagine mai clara a stadiului in care se afla resursele umane in Romania.

Studiul a fost realizat in plina criza economica, la sfarsitul anului 2010, iar rezultatele au fost analizate si interpretate in anul 2011. Intrebarile noastre au fost adresate managerilor de resurse umane seniori.

Din cele 200 de companii invitate sa participe la studiu, 63 de companii au completat chestionarul. Aceste companii activeaza in domenii precum: energie si
utilitati, distributie, telecomunicatii, servicii financiare si alte servicii profesionale.

Pe scurt, rezultatele studiului arata urmatoarele:

  • Dezvoltarea unui HR modern este cel mai important rol al functiei HR in Romania
  • HR-ul este bine integrat in procesul de dezvoltare a strategiei companiei si contribuie in mod semnificativ la punerea sa in aplicare
  • Managementul talentelor este o prioritate de top pentru HR
  • Exista o dorinta puternica a departamentelor de resurse umane de a dezvolta/imbunatati in continuare modele de cariera transparente, sisteme de management al competentelor si programe de dezvoltare a liderilor si a managementului
  • Managementul performantei este implementat pe scara larga, dar exista loc destul pentru imbunatatiri
  • Functia HR nu dispune inca de confirmarea din partea business-ului asupra pozitionarii ei ca partener strategic. HR-ul trebuie sa mai parcurga cativa pasi pentru a fi acceptat ca un partener de afaceri.

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati:

 

Simona Wist

PR & Communication Responsible

Ensight Management Consulting

Mobil: +40 748 039071

E-mail: simona.wist@ensight.ro

www.ensight.ro