Studiu: 9 copii din 10 adora sporturile de iarna

sanie

Fiecare anotimp are propriile tentatii dulci pe care cei mici abia le asteapta la inceputul fiecarui sezon. Iarna insa aduce cu sine parca mai mult decat ar spera orice prichindel, chiar si atunci cand viseaza cu ochii deschisi. Zapada pufoasa, care poate deveni cea mai placuta ”arma” din istoria omenirii pentru cei mici, gheata placuta, care ii poarta pe aripi de vant intr-o clipita dintr-un loc in altul, cerul senin si instelat al noptii ce ofera o multime de luminite stralucitoare, toate aceste lucruri transforma copiii in cei mai bucurosi si fericiti oameni de pe planeta. Primii fulgi aduc cu sine entuziasm, fericire, optimism, libertate.

Romanii, intrebati care este sportul de iarna pe care il prefera inca din copilarie, au raspuns ca saniusul este fara varsta si ca ii incurajeaza pe propriii copii sa-l practice cu placere in fiecare iarna pentru ca aduce cu sine amintiri de neuitat tot restul vietii, dar si sanatatea pe care orice sport il da trupului uman. Nimeni nu poate uita copilaria la bunici, cand pe ulitele satului, in vacanta de iarna, se adunau cu mic si mare toti copiii si se dadeau cu saniutele pe derdeusul care gemea parca sub greutatea nazdravanilor. Iar aceasta senzatie inca rezista si in randul noii generatii, care invata de la proprii parinti, frumusetile si bucuriile acestor clipe ale copilariei.

Un studiu a demonstrat ca saniusul este cel mai putin costisitor sport de iarna. Multi reusesc sa dea o fuga pe derdelus in fiecare weekend, iar partiile devin pline de copii si adulti care se intrec din rasputeri sa fie cei mai buni. Desigur ca sporturile de iarna nu se reduc la sanius, unii adora schiul, altii patinajul, dar parca cei mai multi iubesc sa simta acea senzatie unica pe care o da sania.

saniute-copii

Exista deja incetatenita ideea ca micutii timpurilor de astazi nu mai vor sa petreaca timp in aer liber, ca adora sa stea mai mult la computere, la tablete si telefoane mobile si sa-si piarda timpul pe retele sociale sau jucand diverse jocuri pe laptop. De altfel, este o tendinta destul de reala, cei mai multi dintre prichindei petrecandu-si timpul liber in casa, cu usile inchise, retrasi in lumea lor. Doar ca, spre deosebire de alte sezoane, iarna reuseste cu adevarat sa-i scoata pe toti din case, sa-i urneasca la bulgareala si la sanius, la fel cum odinioara se intampla cu copiii satelor Romaniei. Saniuta este cea mai iubita jucarie de toti copiii, indiferent ca e vorba despre un bebelus care gangureste si intinde manuta sa cuprinda zapada sau un nazdravan de 7-8 ani care adora sa-si ia avant de pe deal si sa ajunga intr-o secunda la poalele lui.

Partiile de sanius ofera celor mici libertate cat cuprinde, aerul curat care aduce cu sine sanatate si obraji imbujorati, distractie pe cinste alaturi de gasca de prieteni sau posibilitatea chiar de a cunoaste noi amici interesanti.

Intotdeauna saniuta va ramane preferata celor mici, micuta lor prietena, gata sa iasa la joaca in orice moment in care ar fi provocata.

saniuta-copii