„Delta Transilvaniei: implicarea comunităților locale în gestionarea trainică a zonelor umede din Bazinul FizeÈ™ului” a fost proiectul ce a contribuit la protecÈ›ia È™i îmbunătățirea infrastructurii uneia dintre cele mai importante reÈ›ele de zone umede interioare din România, precum È™i la dezvoltarea unor legături de durată între comunitate È™i ONG-urile implicate în gestionarea lor. Printre activitățile specifice acestuia s-au numărat: reabilitarea È™i îmbunătățirea infrastructurii de vizitare, ateliere practice pentru localnici, instalarea obiectivelor turistice de informare, dezvoltarea unui parteneriat comunitar pentru gestionarea È™i promovarea destinaÈ›iei ecoturistice Bazinul FizeÈ™ului. Unul dintre cele mai importante aspecte prevăzute în proiectul derulat a fost cel de reabilitare al infrastructurii de vizitare existente la StufăriÈ™urile de la Sic. Lucrările deja efectuate au făcut referire la repararea stâlpilor de lemn, a podeÈ›elor È™i punÈ›ilor, balustradelor È™i a acoperiÈ™urilor foiÈ™oarelor.
Proiectul Asociației Ecotransilvania în parteneriat cu Asociația Ecochoice, cu o durată de 12 luni, și-a propus să implice comunitatea locală și a crescut vizibilitatea ONG-urilor care au rol de custozi ai ariilor protejate din Bazinul Fizeșului. Proiectul, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, a avut în vizor, în primul rând, protejarea și îmbunătățirea infrastructurii rețelei de zone umede din interiorul acestui bazin. În data de 9 Decembrie 2016, a avut loc ceremonia de inaugurare a noii infrastructuri de vizitare din cadrul proiectului, iar in 27.01.2017 a fost susținut un ultim seminar general al parteneriatului pentru gestionarea și promovarea destinației ecoturistice Bazinul Fizeșului.
„Ne bucurăm că am ajuns în stadiul de a repara infrastructura de vizitare din cadrul rezervaÈ›iei naturale „StufăriÈ™urile de la Sicâ€, lucru ce vine atât în întâmpinarea potenÈ›ialilor vizitatori, cât È™i în sprijinul studenÈ›ilor care pot să se documenteze despre importanÈ›a ariei naturale Bazinul FizeÈ™ului, din punct de vedere al biodiversitatii.†a afirmat Dr. Ing. Ecaterina Sinziana Pauliuc, manager proiect, Asociatia Ecotransilvania.
ÃŽn proiect a fost implicată È™i AgenÈ›ia pentru ProtecÈ›ia Mediului Cluj. “Cei de aici trebuie să È™tie că au o bogăție de care se poate profita: fie prin a obÈ›ine fonduri pentru finanÈ›are, pentru a face diferite activități în această zonă, precum È™i prin turism. Dacă va fi bine promovat, vom avea parte de turisti, iar autoritățile locale È™i comuna Sic vor avea posibilitatea să își crească veniturileâ€, a mai precizat Dr. Ing. Grigore Craciun, director executiv la AgenÈ›ia pentru ProtecÈ›ia Mediului Cluj.
Asociația Educațional Ecologică Ecotransilvania a fost înființată în anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighisoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României – în special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membră și a rețelei Wetlands Link International, a studiat impactul antropic asupra biodiversității și, în special, relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale. Asociația Echochoice este o organizație non guvernamentală cu caracter științific, cultural și profesional, având ca principal obiectiv cercetarea, monitorizarea și promovarea principiilor dezvoltării durabile. Din martie 2011 asociațiile Ecotransilvania și Ecochoice au în custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizesului, județul Cluj.
Asociația Educațional Ecologică Ecotransilvania
Str. Tăbăcarilor, nr 11 A, 545400, Sighișoara
Tel: 0265773273
E-mail: contact@ecotransilvania.ro