Stiati ca: Un barbat din doi sufera de afecțiuni ale prostatei? Puncția prostatica, intervenție de ultima generație pentru depistarea la timp a cancerului de prostata

 

40% dintre barbatii cu varsta sub 40 de ani si 80% dintre barbatii trecuti de 80 de ani sufera de prostatita, o afectiune a prostatei – una dintre glandele sexuale masculine ce inconjoara primii centimetri ai uretrei.

O afectiune grava a prostatei si care ii sperie pe multi dintre pacienti este insa, cancerul. Conform cercetarilor, un numar de patru din cinci cazuri de cancer al prostatei sunt diagnosticate in cazul barbatilor trecuti de 65 de ani. Mult mai rar, acest tip de cancer poate sa fie prezent si la pacienti mai tineri.

Statistic, in România exista aproximativ 200.000 pacienti aflati in tratament si aproape 3000 de decese anual, provocate de cancerul de prostata!

Chiar daca sunt cunoscute tratamente naturiste despre care se crede ca pot vindeca bolile prostatei, este nevoie de o examinare mult mai riguroasa a acestei afectiuni care sa implice vizita intr-un centru medical.

Consumul de carne rosie si grasimi in cantitati mari – risc crescut de cancer de prostata!

Factorul genetic si factorii de mediu sunt incriminati in aparitia cancerului de prostata. Cauzele care declanseaza cancerul de prostata, pot fi ereditare, incidenta fiind mai mare in rândul barbatilor care au in familie rude apropiate care au suferit de aceasta boala, insa un alt factor de risc pe care trebuie sa il avem in vedere atunci când se vorbeste despre cancer de prostata este dieta, considera Dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog in cadrul Centrului Medical Focus.

Barbatii care sunt consumatori de grasimi in cantitati mari, trebuie sa fie precauti, in special atunci când consuma carne rosie, lactate si alte tipuri de grasimi animale, deoarece acestea sunt adesea implicate in evolutia cancerului de prostata.

Simptomele pe care pacientii le identifica se refera la anumite dificultati in urinare, urinare frecventa si jet ezitant cu presiune scazuta, dureri, senzatia de urinare incompleta, prezenta sângelui in urina sau sperma. Profilaxia unei infectii de tract urinar se poate face cu 6 comprimate de ciprofloxacina.

Puncția prostatica, o procedura de ultima ora prezenta si la Centrul Medical Focus!

In incercarea de a identifica si trata problemele prostatei si in special, pentru depistarea cancerului, Centrul Medical Focus a pus bazele unui nucleu de investigatii si tratament, una dintre principalele metode medicale la care se apeleaza fiind punctia-biopsie a tumorilor prostatice, in zece cadrane, cu o evaluare histopatologica si imuno-histro-chimica.

Conform Dr. Radu Constantiniu, “Exista mai multe tipuri de analize care trebuie facute in cazul pacientilor suspecti de cancer de prostata. Este indicata obtinerea unei valori a PSA (ca linie de baza) la vârsta de 50 de ani si examen rectal, PSA si ecografie cu reziduu o data pe an. De asemenea, ecografia abdominala cu vezica urinara plina, este menita sa evidentieze prostata, al carei volum poate sa fie masurat, mai exista si ecografia transrectala, care depisteaza nodulul in prostata si ghideaza biopsia transrectala a prostatei. O alta analiza poate fi facuta si prin examen computer tomografic, dar, pe de alta parte, rezonanta magnetica este o metoda imagistica mai sensibila decât tomografia.

Totusi, singura metoda care confirma diagnosticul de cancer al prostatei este punctia, ca examen microscopic al tesutului prostatic. Aceasta procedura este unica modalitate prin care se poate depista cu acuratete cancerul de prostata”.

Punctia – unica metoda de confirmare a diagnosticului

Punctia este o procedura care consta in recoltarea cu ajutorului unui dispozitiv special, a unei mici mostre de tesut, proces care se repeta de mai mult ori. Se vor recolta cel putin 10 fragmente (conform recomandarilor din 2011) iar in cazul in care primul set de biopsii este negativ (se poate intampla,  pacientul trebuie informat), al doilea set de punctii va cuprinde 20 de biopsii. In ceea ce priveste anestezia, aceasta este periprostatica 10ml xilina injectata in apexul prostatei sau generala IV. Recuperarea este rapida (1-2 ore pana la prima mictiune), cu reintegrare sociala imediata.

Pe lânga precizia si certitudinea diagnosticului, prin metoda punctiei vor fi cunoscute informatii despre gradul de diferentiere al tumorii, volumul tumoral, localizarea cancerului si stadiul patologic.

Aceasta forma de cancer, daca este depistata la timp, are sanse mai mari sa fie tratata, de aceea este importanta stabilirea unei atitudini terapeutice corespunzatoare.

La Centrul Medical Focus se garanteaza acuratetea recoltarii probelor cât si operativitate in examinarea acestora, rezultatele fiind exprimate dupa 8-12 zile, iar in situatii de urgenta, acesta se poate da si in trei zile, in functie de complexitatea procedurilor din momentul examinarii.

 

Pentru mai multe detalii:

Adelina Turcu

0756 01 08 70

adelina.turcu@creativeideas.ro