Necesitatea informatizarii administratiei publice, centrale si locale, devine din ce in ce mai imperativa nu numai datorita cerintelor Uniunii Europene sau a angajamentelor oficialilor romani ci, cu precadere, prin prisma satisfacerii cu eficienta a solicitarilor populatiei. In toata tara, autoritati ale administratiilor publice locale sunt nevoite sa identifice modalitati de a imbunatati capacitatea interna de a-si indeplini misiunile si de a asigura, intr-o maniera eficienta si transparenta, furnizarea de informatii si servicii publice de calitate pentru cetateni si agenti economici. Implementarea si utilizarea unui astfel de sistem informatic presupune realizarea unui suport decizional eficace in mediile de lucru in care acesta este utilizat.
SSIO este un instrument prin intermediul caruia se realizeaza planificarea multianuala atat a investitiilor locale pe un orizont de timp determinat, precum si a celorlalte componente care au o influenta majora asupra acestei planificari, cum ar fi: planificarea bugetara multianuala, managementul proiectelor, elaborarea politicilor bugetare si analiza impactului bugetar al acestora, implementarea politicilor bugetare. Aplicatia permite analizarea in detaliu a situatiei financiare a administratiilor publice locale, pe baza unor indicatori de analiza utilizati in practica dar si evidentierea capacitatii de indatorare a acestora.
Aplicatia permite realizarea unei prognoze bugetare echilibrate pe o perioada determinata de timp, in functie de optiunile utilizatorilor, prin alocarea fondurilor necesare derularii proiectelor de investitii, din surse proprii sau imprumuturi contractate. Aplicatia realizeaza prognoza bugetara in mod secvential, calculand si analizand diferite evolutii istorice ale unor parametri statistici specifici (valoarea indicatorilor bugetari in preturi curente – actualizate, indicele general al preturilor inlantuit, valori ale indicatorilor bugetari in preturi constante, indici de evolutie al indicatorilor bugetari – realizari/previziuni anuale, valori absolute previzionate ale indicatorilor bugetari – in preturi curente, valori absolute previzionate ale indicatorilor bugetari – in preturi constante) si in acelasi timp prin calcularea automata (algoritmic) sau manuala a prognozei acelorasi parametri pe orizonturi de timp definite de utilizator.
SSIO gestioneaza inteligent proiectele de investitii cu toate detaliile aferente unor fise de proiect. Toate proiectele sunt structurate calendaristic, cu detalii despre stadiul de realizare, finantare, faze de executie, planificari ale rambursarilor aferente imprumuturilor contractate etc. Aplicatia permite generarea automata a unei interfete care detaliaza pe fiecare an in parte repartizarea valorilor decontate si bugetate pe proiectul respectiv, iar repartizarea sumei totale se face automat prin redistribuirea acesteia pe anii ramasi de executat.
Infiintata in 1999 de un grup de profesionisti cu experienta in finante, activitatile autoritatilor locale si drept, VMB Partners si-a stabilit ca principal obiectiv initierea emiterii de obligatiuni municipale in Romania. Partenerii au experienta in domenii diverse, de la autoritati locale si investitii directe in Romania si piete de capital in Irlanda pana la obligatiuni municipale si finante publice in Statele Unite.
www.vmbpartners.ro