Societatatea Romana de Pneumologie (SRP) se alatura activitatilor internationale derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, prin lansarea unei discutii ample pe tema: Somn sanatos, o viata sanatoasa pentru intreaga familie. Aceasta celebrare internationala are loc anual, in luna martie, cu scopul cresterii gradului de constientizare cu privire la necesitatea unui somn echilibrat.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului care, anul acesta, are loc in data de 15 martie, Societatatea Romana de Pneumologie, prin Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva, a deschis in cadrul unei conferinte de presa – o dezbatere pe tema: Somn sanatos, o viata sanatoasa pentru intreaga familie.
Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Prof. Dr. Florin Mihaltan, Prof. Dr. Agripina Rascu, Sef de Lucrari Dr. Oana Claudia Deleanu, Dr. Mihaela Oros si Dr. Irina Costache au vorbit in cadrul evenimentului despre importanta somnului, a preventiei si tratamentului tulburarilor de somn, specifice fiecarei etape de varsta.
„Tulburarile de somn se reflecta atat la nivel individual, cu impact in dinamica din cadrul familiei, cat si la nivel social, ajungand, in anumite situatii, sa constituie o problema de sanatate publica. Cu toate acestea, statisticile arata ca mai putin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn cauta ajutor specializat”, declara Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinta Societatii Romane de Pneumologie.
Somnul nu reprezinta doar o perioada <>, de iesire din ritmul alert al vietii, ci este o stare fiziologica normala, necesara recuperarii fortelor pentru toate categoriile de varsta. Omiterea frecventa a etapelor optime de odihna atrage dupa sine o functionare fizica si comportamentala in parametrii anormali.
„In Romania, desfasuram numeroase actiuni pentru a identifica si promova obiceiurile sanatoase de somn. Anul acesta urmeaza sa publicam rezultatele anchetei epidemiologice nationale de depistare a tulburarilor respiratorii din timpul somnului la adulti. Studiul este realizat in continuarea celui lansat in 2015, care a aratat ca, in tara noastra, 1 din 10 copii este la risc pentru tulburari respiratorii in somn”, mentioneaza Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie.

Potrivit studiilor de specialitate realizate la nivel national si international, majoritatea tulburarilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afectiunile frecvente se numara: sindromul de apnee in somn* (cu prevalenta de 4% la barbati si 2% la femei), insomnii*** (afecteaza 1-10% din populatia generala, crescand pana la 25% la varstnici), sindromul picioarelor nelinistite si narcolepsie – adormirea brusca in timpul zilei in perioada de veghe.
Aceste cifre se reflecta si in plan social si, nu de putine ori, afecteaza eficienta la locul de munca. „Lipsa somnului ne afecteaza capacitatea de memorare, de organizare, viteza de reactie astfel ca, in anumite situatii, poate aparea riscul producerii de accidente. De asemenea, un somn insuficient poate influenta relatiile interumane: un angajat neodihnit nu va mai avea acelasi tonus, aceeasi disponibilitate, aceeasi buna dispozitie”, completeaza Prof. Dr. Agripina Rascu, Disciplina de Medicina Muncii, UMF „Carol Davila” Bucuresti.
Importanta somnologiei in dinamica familiei
Somnologia este un domeniu caruia i se acorda o importanta din ce in ce mai mare, avand la baza progresele stiintifice asupra somnului si ritmului circadian. Acest aspect este vizibil si in tara noastra, de la nivelul initiativelor de informare si educare a membrilor comunitatii, la actiuni medicale, in mediul online si offline.
„Exista peste 80 de boli ale somnului, cele mai cunoscute fiind insomnia si apneea in somn, considerate probleme de sanatate publica mondiala. Afectarea somnului se reflecta atat in scaderea calitatii vietii, cat si in dezvoltarea unor boli cronice precum depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arteriala. In acest moment, o problema stringenta la nivel european este ora de vara, in prezent implementata in peste 70 de state ale lumii. 384 de deputati ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenti, au votat anul trecut in favoarea renuntarii la schimbarea orei de doua ori pe an. Speram ca ora de iarna sa ramana valabila pentru tot cursul anului, intrucat studii stiintifice au denuntat efectele nocive ale orei de vara asupra sanatatii, considerand <> economiile energetice realizate prin aceasta schimbare fortata a ritmului diurn”, afirma Dr. Oana Deleanu, Sef de Lucrari Catedra Pneumologie, UMF „Carol Davila” Bucuresti.
Unul dintre domeniile cu un nivel crescut de interes, somnologia pediatrica, a inceput sa joace un rol tot mai important in medicina si este un subiect din ce in ce mai dezbatut si de parintii din toata lumea.
„Copiii au nevoie de somn pentru a creste si a fi sanatosi. Ajunsi la varsta vulnerabila a adolescentei, caracterizata de multe provocari si schimbari fizice, ei au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Studiile arata ca 7 din 10 elevi de liceu dorm mai putin de 8 ore in noptile din timpul saptamanii de scoala. Adolescentii au nevoie de mai mult somn, iar acest lucru necesita atat o constientizare, cat si un efort permanent de a echilibra fiziologia varstei, programul scolar incarcat, avalansa tehnologiei si presiunea sociala” sustine Dr. Mihaela Oros, Presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti.
Intr-o lume a vitezei si a deadline-urilor, somnul nu ar trebui sa fie, in viata adultilor si a copiilor acestora, mai putin important decat alimentatia, siguranta sau educatia.
„Parintii care ajung tarziu de la serviciu, multe activitati extra-scolare, after-school-urile care nu au programe de odihna dedicate, unitati scolare privite de parinti ca fiind performante, aflate la distante mult prea mari de casa, toate acestea fura din orele de somn ale copiilor, fie ca este vorba de adormire tarzie sau trezire prea dimineata. Somnul este unica ocazie a creierului de a-si reincarca bateriile, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, este modalitatea prin care redevenim atenti si vigili, iar capacitatea de concentrare este maximala dupa o odihna corespunzatoare. Dati somnului importanta pe care o merita!”, adauga Dr. Irina Costache, Medic Pediatru si blogger.
Ziua Mondiala a Somnului la nivel international
Ziua Mondiala a Somnului este un eveniment anual de constientizare, recunoscut la nivel international, care aduce impreuna cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii si pacienti, pentru a evidentia importanta somnului asupra sanatatii. Sloganul editiei de anul acesta este: Somn sanatos, pentru o viata sanatoasa, care aminteste ca somnul este o nevoie umana de baza si este cruciala pentru sanatatea si bunastarea oamenilor si a comunitatii, in general.
„Pastrarea unor obiceiuri sanatoase de somn pe parcursul vietii reduce riscul de obezitate si hipertensiune arteriala, protejeaza impotriva declinului cognitiv asociat varstei si bolii Alzheimer si poate ajuta la scaderea ratei de depresie”, a declarat Prof. Dr. Timothy I. Morgenthaler, Co-director al Centrului Medical Mayo din Minnesota, USA, care lucreaza ca specialist in somnologie de peste 22 de ani.
- Léger D; Bayon V; Societal costs of insomnia. Sleep Medicine Reviews, Dec2010; 14(6): 379-389. ISSN: 1087-0792 PMID: 20359916
** Young T, Palta M, Dempsey J, Skatrud J, Weber S, Badr S. The occurrence of sleep-disordered breathing among middle-aged adults. N Engl J Med 1993;328:1230-5.
*** Wade AG, Zisapel N, Lemoine P. Prolonged-release melatonin for the treatment of insomnia: targeting quality of sleep and morning alertness. Ageing Health 2008; 4 (1): 11-12
Societatea Romana de Pneumologie (SRP) are ca scop promovarea asistentei medicale, educatiei si cercetarii stiintifice in domeniul bolilor respiratorii. SRP s-a preocupat permanent de tulburarile respiratorii in timpul somnului, iar Sectiunea de Somnologie s-a implicat in numeroase activitati atat cu viza educativa pentru populatie, cat si formativa pentru sustinerea competentelor de somnologie si ventilatie non-invaziva.
Mai multe detalii despre activitatea SRP, cat si despre somnologie, puteti gasi pe acest link.