SIRIA ESTE SINGURA DEMOCRATIE VIABILA IN ORIENTUL MIJLOCIU- CONCLUZIONEAZA UN SEMINAR EU

Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a gazduit in data de 19 mai 2011 seminarul european : Reformele din Siria. Construirea unei societati democratice in Orientul Mijlociu.

Seminarul a fost organizat cu sprijinul Consiliului European pentru Relatii Internationale si a vizat familiarizarea  expertilor in relatii internationale, a jurnalistilor si oamenilor politici cu privire la procesul de reforma initiat de presedintele Siriei : Bashar Al Assad.

In prezentarea situatiei  actuale,  vorbitorii au ilustrat faptul ca Siria a reusit sa invinga conspiratia internationala care  viza distrugerea independentei si a unitatii sale teritoriale , sa respinga atacurile teroriste si sa protejeze populatia civila de atacurile inamicilor externi.

Principalul factor al acestei victorii la constituit unitatea politica si solidarizarea poporului sirian in jurul presedintelui Bashar Al Assad si increderea poporului sirian in procesul de reforma initiat de guvernul de la Damasc.

Victoria Siriei in fata unei agresiuni moderne , cu tot arsenalul sofisticat al unui razboi al secolului XXI : utilizand atacuri mass media, rapoarte media falsificate, incitand  la ura si violenta inter-etnica si inter-religioasa , trimiterea de unitati teroriste , totul a demonstrat puterea de rezistenta a unei societati deschise, democratice si in plin proces de afirmare a vointei nationale, a precizat prof.dr.Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica  .

Siria se putea bizui in acest proces de reforma pe o societate deschisa si cu o democratie in consolidare, cu 13 partide legal inregistrate cu sute de publicatii, cu o diversitate de opinii si informatii rar intalnita in zona .

Societatea siriana  se bucura deja de multipartidism , de o mass media independenta si viguroasa , de o societate civila in plina constructie, fiind una din cele mai liberale societati din Orientul Mijlociu aprecia prof.dr.Anton Caragea.

La randul sau prof.dr. M. Constantinescu, directorul adjunct al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a sustinut un raport apreciind ca in actualul proces de reforma, initiat in Siria de presedintele Bashar Al Assad,  a stiut sa atraga toate categoriile sociale si profesionale, a stiut sa asigure o larga consultare cu personalitatile non guvernamentale si a oferit si o dimensiune  de analiza in adancime a situatiei interne, organizand dezbateri cu comunitatile locale.

Astfel reforma siriana are toate sansele sa reuseasca, deoarece este constituita pe analiza nevoilor reale ale poporului si este rodul unei consultari generale a apreciat prof.Constantinescu.

Alte rapoarte au vizat libertatea de care se bucura mass media si viabilitatea sistemului informational sirian, care a stiut sa faca fata atacurilor propagandistice venite din exterior. Toti participantii au apreciat favorabil pozitia luata de Romania inca din primele ore ale conflictului de-a sprijinii poporul sirian si pe Presedintele Bashar Al Assad .

Decizia Romaniei de a lua  pozitie in favoarea fortelor binelui si a democratiei, in fata fortelor distrugerii, a reprezentat o incurajare pentru alte tari din Uniunea Europeana  de a lua o atitudine pozitiva fata de Siria.

Seminarul de informare si analiza  s-a incheiat cu exprimarea generala a sprijinului fata de procesul de reforma din Siria si cu certitudinea ca procesul electoral sirian ce se va desfasura ca urmare a acestor reforme va fi unul ce va asigura in continuare pentru Siria statutul de cea mai importanta  democratie consolidata a zonei.