Sfaturi pentru pastrarea alimentelor in siguranta

Conform celor mai recente estimari, in fiecare an, exista un numar impresionant de persoane care se imbolnavesc, sunt internati in spital sau mor de boli alimentare. Multe dintre aceste afectiuni pot fi prevenite cu unele informatii de baza. Te-ai intrebat vreodata de ce produsele alimentare Horeca de la Agromontana sunt printre cele mai bune? 

De-a lungul anilor, mult timp s-au facut cercetari privind siguranta alimentara si prevenirea otravirilor alimentare. Exista manuale, sfaturi si trucuri, si modalitati comune de a reduce riscul de contaminare in bucatarie. Iata cateva sfaturi pe care distribuitorii de produse alimentare Horeca vi le recomanda si care va vor ajuta sa evitati imbolnavirile.

Prevenirea bolii alimentare

Spalarea manuala este considerata cea mai importanta modalitate de prevenire a bolilor alimentare. Spalarea regulata a mainilor, in special inainte si dupa anumite activitati (cum ar fi mergerea la toaleta) este una dintre cele mai bune modalitati de a elimina germenii si de a impiedica raspandirea germenilor la altii.

Pastrarea fructelor si a legumelor in siguranta

Odata taiat, toate fructele si legumele trebuie sa fie refrigerate pentru siguranta. Dupa ce s-a taiat un fruct sau o leguma, bariera sa catre lumea exterioara a fost intrerupta si apararea naturala a plantei a fost compromisa. In plus, umiditatea si zaharurile naturale din fructe si legume ajuta la crearea unui loc excelent pentru cresterea bacteriilor. Temperaturile frigiderelor, pe de alta parte, pot contribui la incetinirea dezvoltarii bacteriilor.

Siguranta alimentara: cat timp pot sa pastrez un produs?

In mod obisnuit, pachetele contin cuvinte precum “cel mai bun” sau “utilizati” pe ele. Retineti ca ei nu spun “nu mancati” dupa aceasta data. Aceste date sunt furnizate de producatorii de alimente Horeca ca o modalitate prin care puteti evalua calitatea si prospetimea produsului. Aceasta nu este neaparat o data pentru siguranta alimentara. Faceti un efort sa utilizati produsele alimentare aproape de aceasta data. Cu toate acestea, aceste date nu inseamna neaparat ca produsele alimentare din frigider trebuie sa fie distruse dupa aceste date.

Sfaturi si trucuri

Cu marimea multor portii din restaurante, in zilele noastre, este intelept sa aduceti o parte din alimentatie acasa pentru o alta masa sau posibil doua. Indiferent daca luati cu adevarat alimentele acasa pentru caine sau pentru dvs., este, de asemenea, important sa le pastrati in siguranta. Aici intra “regula de doua ore”.

Mancarea perisabila ramasa la temperatura camerei pentru mai mult de doua ore poate deveni nesigura pentru a fi mancata. Ganditi-va la cat de cald poate fi interiorul unei masini. Bacteriile cresc foarte repede la aceste temperaturi.

E. Coli si faina bruta: Riscurile sunt reale

De obicei, nu ne gandim la faina ca la o hrana “riscanta” si este rar ca cineva sa se imbolnaveasca de la faina, dar exista o sansa si se intampla. Deoarece faina este facuta din grau, care este in mod evident cultivat in aer liber, are potentialul de a contine bacterii. O boala alimentara din faina nu se intampla de obicei, deoarece faina este folosita, in principal, in alimentele gatite si bacteriile sunt distruse de caldura. Preocuparea exista fata de faina din aluatul crud brut care are o bacterie mortala numita E. coli.

Siguranta alimentara si aparatul de gatit lent

Realitatea este ca punerea alimentelor congelate intr-un aragaz lent ofera o oportunitate excelenta ca bacteriile sa creasca pe masura ce mancarea si aragazul lent incearca sa treaca incet prin zona periculoasa de temperatura la o temperatura interna minima sigura.