Sfaturi pentru intretinerea scuterelor electrice

Cand ati verificat ultima data franele de la scuterul dvs. electric? Lasati bateria descarcata timp de saptamani intregi?

intretinerea corecta a scuterului electric si a pieselor sale este esentiala pentru prelungirea ciclului de viata al scuterelor. Lucruri simple, cum ar fi sa nu lasati niciodata bateria descarcata pentru perioade lungi de timp si sa va pastrati anvelopele umflate, va pot economisi timp si bani cu inlocuirea unor piese scuter.

in acest articol va oferim cateva informatii utile despre cum sa va intretineti scuterul electric si cateva sfaturi simple pentru a va asigura ca scuterul dvs. functioneaza la cel mai bun nivel.

Baterie

Bateriile litiu-ion (Li-ion) din scuterele electrice au o densitate mare de energie, ceea ce inseamna ca pot stoca energie pentru perioade lungi de timp, insa, daca nu sunt bine gestionate, capacitatea lor de incarcare poate scadea.

Daca va lasati scuterul electric complet descarcat (baterie zero) pentru perioade lungi, bateriile se vor degrada. Atunci cand sunt complet descarcate pentru perioade lungi de timp, sistemul de gestionare a bateriei (BMS) poate impiedica energia sa ajunga la celulele bateriei, deoarece crede ca acestea sunt defecte. in aceste cazuri, este posibil sa nu le puteti incarca deloc si veti avea nevoie fie de un BMS reconfigurat, fie de o baterie noua.

Atunci cand lasati o baterie conectata prea mult timp dupa o incarcare completa, aceasta poate avea efecte negative similare. Ciclurile de incarcare in timp consuma bateria, iar cu cat tineti mai mult timp un incarcator conectat, cu atat mai mult timp se scurge din durata de viata a acestuia. Cele mai multe incarcatoare de marca ofera protectie la supraincarcare, care intrerupe alimentarea scuterului electric atunci cand se afla la nivelurile necesare.

Modul ideal de a gestiona incarcarea bateriei scuterului electric este sa o incarcati la capacitate maxima si sa scoateti incarcatorul atunci cand este plin, daca folositi scuterul in mod regulat. Daca aveti de gand sa va lasati scuterul in depozit pentru o perioada de timp, lasati bateria sa scada la 50%. Acest lucru lasa suficienta energie in baterie, astfel incat celulele sa nu devina defecte. intretinerea adecvata ar trebui sa permita bateriei sa reziste pentru 500+ cicluri de incarcare sau aproape 2 ani inainte de a se diminua (in functie de specificatiile bateriei dvs.).

Anvelope

intretinerea anvelopelor este o parte importanta a detinerii unui scuter electric. Gestionarea necorespunzatoare a anvelopelor poate duce la intepaturi si/sau la deteriorarea partilor secundare, cum ar fi componentele electronice si conexiunile asociate.

Anvelopele pneumatice (umplute cu aer) asigura absorbtia socurilor pe suprafete denivelate si asigura o calatorie placuta si lina. Anvelopele umflate corect permit, de asemenea, o performanta optima a bateriei si a motorului dumneavoastra si asigura o aderenta eficienta pe toate tipurile de suprafete rutiere. Un set bun de anvelope umflate corect la 50 PSI nu numai ca optimizeaza performanta, dar poate preveni si intepaturile provocate de resturi, cum ar fi sticla.

PSI-ul poate scadea in urma utilizarii zilnice sau daca nu folositi scuterul pentru perioade lungi de timp. Pentru a combate acest lucru, asigurati-va ca mentineti in mod curent presiunea din anvelope cu o pompa de bicicleta sau cu pompa de aer portabila care umfla anvelopele cu un simplu clic pe un buton.

Curatarea generala

Din experienta noastra, pastrarea curateniei scuterului electric poate evita problemele cu sistemele de franare, rulmentii rotilor, suruburile si bolturile. Praful si resturile pot inceta sa mai acopere placutele de frana de pe o trotineta electrica, ceea ce poate fi periculos.

Performanta rulmentilor rotilor dumneavoastra poate fi diminuata de rugina. Chiar si sarcinile de baza, cum ar fi indepartarea bazei scuterului electric, pot deveni o sarcina daca suruburile sunt ruginite si se blocheaza in baza scuterului electric. Curatati-va scuterul electric cu o carpa si incercati sa nu lasati sa se acumuleze resturi sub scuterul electric.

In final…

Fie ca va ganditi sa cumparati  un scuter electric sau aveti deja unul, aceste sfaturi va pot pregati mai bine pentru intretinerea trotinetei electrice.

Daca nu aveti timpul sau poate priceperea necesara puteti oricand cauta un magazin  local ce vinde scutere electrice si cu siguranta va poate face o inspectie pentru a te asigura ca totul functioneaza in parametrii corecti.