Sfaturi pentru incepatori in alegerea de casti motocicleta

Vrei sa devii motociclist si ai pus ochii pe un model de motocicleta care îti place. Daca în cazul motocicletei decizia a fost luata, nu stii ce casca ti-ar trebui. Sau esti motociclist de mai multa vreme, mergi cu motociclete din game diferite si ai strâns acasa mai multe casti. Prietenii care vin în vizita si le vad te întreaba câte sunt pentru tine s câte sunt pentru pasager? Pentru a nu te considera un colectionar maniac, trebuie sa le povestesti ca exista:

De ce nu avem o singura forma de casca? Un standard universal care sa fie purtat în orice împrejurare? Pentru ca si castile sunt ca si motocicletele: pentru fiecare segment exista o configuratie mai eficienta. Sunt întrebari la care vom încerca, cu siguranta, sa raspundem în cuprinsul acestui articol.

Principalele tipuri de casti motocicleta sunt:

Castile touring-sport

Sunt castile cu cea mai larga paleta de utilizare. La o prima vedere se aseamana cu castile sport, dar sunt facute pentru folosinta stradala, nu pentru circuit. Sunt casti integrale ce au în vedere si confortul, nu numai sportivitatea. Atâta timp cât se circula pe asfalt, pot fi folosite pe orice fel de motocicleta (sportiva, sport-touring sau naked).

Au o captuseala mai ampla decât castile sport si ofera o mai buna antifonare. În aceste casti aerul nu mai intra atât de usor, nici prin zona babiei, nici pe la ceafa. Sunt proiectate în tunelul aerodinamic sa fie silentioase atunci când stai într-o pozitie cu spatele mai drept. Majoritatea castilor sport-touring premium ofera si viziera de soare integrata, astfel încât sa nu mai fii nevoit ca la drum lung s? cari cu tine doua viziere (una pentru zi, alta pentru seara/noapte).

Castile motocross

Când iesi în off-road, nu mai esti static pe motocicleta. Pentru a o controla e nevoie ca pilotul sa fie într-o permanenta miscare. Iar când faci miscare, organismul are nevoie de foarte mult aer. Acesta este motivul pentru care c??tile motocross au atâta spatiu în zona mandibulei. Tot de aceea, în cazul lor, nu se foloseste viziera, ci ochelari. În conditii de efort, orice viziera s-ar aburi. În plus, între nas si aer nu trebuie niciun obstacol.

Mai exista si varianta castilor adventure, ca model hibrid enduro+turism, dar si castile modulare!