Sfasitul de an anunta inceperea pregatirii pentru admiterea la facultatile vocationale

 

 

 

 

Chiar daca rezultate de anul acesta de la examenul de Bacalaureat ii sperie pe multi dintre liceeni din anii terminali, acestia nu ar trebui sa neglijeze pregatirea pentru admiterea la facultate.

Daca invatatul pe ultima suta de metri este cat se poate de practicat in randul elevilor care urmeaza sa dea examenul de admitere in universitatile din tara, aceasta nu este solutia cea mai buna pe termen lung, avand in vedere faptul ca urmarea unor cursuri superioare presupune o pregatire temeinica si implicare din partea candidatilor.

Situatie este cu atat mai speciala pentru cei care urmaresc sa isi incerce sansele in cadrul unei facultati vocationale, pentru care admiterea nu inseamna doar invatarea unor informatii teoretice pe de rost cat si folosirea aptitudinilor practice si a talentului bine lucrat in concurs.

In cazul admiterii la facultatile de arte, design, muzica, teatru si actorie, dincolo de cunostintele teoretice despre materiile de profil, se impun anumite probe practice care testeaza aptitudinile particulare ale candidatilor, probe fara promovarea carora acestia nu vor fi acceptati.

 

Seriozitatea si implicarea completeaza talentul

Examinatorii trebuie sa simta ca exista potential in candidat, motiv pentru care el trebuie sa se prezinte cat mai pregatit si sa isi cunoasca repertoriul. Un candidat la actorie, trebuie sa fie capabil sa improvizeze, sa raspunda cu spontaneitate si originalitate cerintelor comisiei.  El va avea astfel mai multa incredere in ceea ce stie.

Cunoasterea completeaza talentul, dar atunci cand vine vorba despre actorie, este necesar ca viitorul candidat sa aiba un indrumator, un preparator, cineva care sa il pregateasca pentru momentul in care va aparea in fata comisiei.

 

Ianuarie – inceputul pregatirii pentru UNATC

Un candidat ar trebui sa se pregateasca, daca nu pe durata tuturor anilor de liceu, cu cel putin un an inaintea admiterii, ca sa devina firesc, stapan pe repertoriu. Din acest motiv pregatirea speciala organizata de UNATC incepe chiar din luna ianuarie a fiecarui an.

Dobandirea abilitatilor si a usurintei in executarea unor cerinte nu se capata peste noapte, de aceea, toti cei care doresc sa dea admitere la o facultate care exploateaza vocatia si aplicarea in practica a informatiei teoretice, sunt sfatuiti sa se gandeasca serios daca nu cumva au nevoie de indrumarea unei persoane din domeniu.

Cursurile speciale si meditatiile sunt mai mult decat necesare

Incercarea elevilor de a se pregati singuri pentru admitere nu este suficienta, in unele cazuri, sustine Irina Ungureanu, actrita la Teatrul Odeon si fondatoarea centrului de educatie artisica Studio Galapagos, care incurajeaza cautarea unor mentori in decursul pregatirii.

Este nevoie de o atentie speciala atunci cand un potential student se pregateste pentru actorie, spre exemplu. Asa cum este nevoie ca un elev sa aiba cunostinte solide de teorie muzicala pentru a avea sanse sa intre la Conservator, sau trebuie sa detina un portofoliu cu lucrari proprii pentru Facultatile de Arta si Design, este o necesitate si o conditie ca un candidat la Facultatea de Actorie sa fie stapan pe repertoriu si nu numai.

„Un sfat pentru candidati este acela de a se implica inca din perioada anilor de liceul in activitati artistice, in echipe de teatru, sa caute cursuri care i-ar putea ghida si sa isi creeze un bagaj de cunostinte. Chiar la Studio Galapagos a fost creat un modul special de pregatire pentru admiterea la actorie, prin care ne propunem sa oferim cursantilor acea baza a cunoasterii, necesara in munca individuala si de echipa, deopotriva cu elaborarea unui repertoriu potrivit. Un avantaj major al acestui modul conceput de scoala noastra, va fi prezenta, in calitate de invitati, a unor personalitati recunoscute din domeniu. Acestia vor oferi o perspectiva celor care practica si cunosc foarte bine mediul artistic vizat. Cursurile vor incepe din luna ianuarie 2012”, a explicat actrita Irina Ungureanu.

Frecventa la aceste cursuri este bisaptamanala iar tariful este accesibil, un avantaj in plus pentru viitorii studenti.

 

 

Pentru mai multe detalii:

Adelina Turcu

PR Executive

Str. Negru Voda, nr.4, sector 3, Bucuresti

Tel/Fax: 021.310.91.31

Mobil: 0756.010.870

adelina.turcu@creativeideas.ro

www.creativeideas.ro