SEO si social media

Am observat in ultima vreme o crestere a numarului de firme sau persoane care isi dezvolta afacerile si in mediul online. Problema este ca pentru cei obisnuiti cu afacerile clasice, mediul online poate parea putin cam dificil de inteles si greu de “atacat”, de aceea unii prefera sa se rezume la promovarea clasica, excluzand din programul lor promovarea online.

Aceasta nu este o intelegere tocmai inteleapta, pentru simplul fapt ca in ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult domeniul online, au aparut retele de socializare foarte puternice, cu sute de milioane de utilizatori, au aparut site-uri de review-uri pentru produse, ca sa nu mai mentionam faptul ca din ce in ce mai multe persoane folosesc motoarele de cautare pentru a se documenta in legatura cu un anumit serviciu, produs sau o anumita firma.

Iar daca prezenta dumneavoastra online este slaba, pierdeti din start o categorie mare de potentiali clienti, de aceea consider ca este vitala pentru dezvoltarea afacerii prezenta cel putin in retelele de socializare si pozitionarea buna in motoarele de cautare.

Campaniile pentru retelele de socializare sunt ceva mai dificile, deoarece trebuie facut un studiu demografic si trebuie inteles care este public tinta si daca il puteti targeta prin retelele sociale. Insa cu siguranta aproape orice persoana a folosit google-ul pentru a cauta informatii, pentru a vedea review-urile unui produs sau parerile despre o anumita firma. Iar pentru ca brandul dumneavoastra sa fie gasit, trebuie neaparat sa va situati pe prima pagina in google pentru cuvintele cheie principale pe care le-ar putea cauta clientii dumneavoastra.

In functie de competitia din domeniul dumneavoastra, puteti urca pe prima pagina foarte usor, folosind doar cateva tehnici de link building, precum: publicarea de articole in site-uri de tip director de articole, postarea de comentarii pe bloguri, inscrierea in directoare web, schimb de link-uri cu alte site-uri din aceeasi nisa.

Bineinteles, acestea nu vor fi suficiente daca este o competitie cel putin medie si atunci va trebui sa apelati la serviciile unor firme specializate in optimizare SEO. Insa indiferent ca alegeti aceasta varianta sau alegeti sa va promovati singuri mai intai, folosind metodele mai usoare, trebuie neaparat sa includeti in planul de marketing si promovarea online, pentru ca altfel este ca si cum v-ati stabilit singuri o limita, rezumandu-va doar la clientii pe care ii puteti obtine din mediul offline.