SENATORUL MARCEL BUJOR-PRESEDINTE AL COMISIEI DIASPORA IL PRIMESTE PE AMBASADORUL KAZAHSTANULUI

Ambasadorul Kazahstanului a prezentat intr-o discutie cu Senatorul Marcel Bujor o serie de date cu privire la existenţa a peste 20.000 de români în regiunea Karaganda, români deportaţi de Stalin în perioada celui de al doilea război mondial din Basarabia şi care sunt complet integraţi în viaţa Kazahstanului, se bucură de reprezentare în Adunarea Naţiunilor din Kazahstan şi au înfiinţat o societate culturală numită Dacia, ce se bucură de sprijinul statului din Kazahstan pentru a-şi păstra specificul naţional, tradiţiile şi limba.

 

Cu ocazia preluării mandatului de ambasador al Kazahstanului E.S. Daulet Batrashev a avut o întrevedere cu Senatorul Marcel Dumitru Bujor-Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Senatului României.

 

Întrevederea a fost realizată cu sprijinul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică.

În cadrul dialogului E.S. Ambasadorul Kazahstanului-Daulet Batrashev a adresat felicitările sale domnului Senator Marcel Dumitru Bujor pentru activitatea susţinută în cadrul diplomaţiei parlamentare şi pentru nominalizarea sa pentru PREMIUL DE ACTIVITATE PARLAMENTARĂ pentru anul 2014.

 

Senatorul Marcel Dumitru Bujor-Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, Ambasador-ul Kazahstanului E.S. Daulet Batrashev şi Profesor Doctor Anton Caragea, Director IRICE-web

Senatorul Bujor Marcel Dumitru, Ambasadorul Kazahstanului si Profesor Dr. Anton Caragea

 

Totodată a fost prezentat rolul şi dinamica relaţiilor bilaterale menţionând că  Republica Kazahstan este cel de al doilea investitor  major în economia României şi prin achiziţia Rompetrol de către KazMunaiGaz a devenit cel mai important partener al României din Asia Centrală şi principalul jucător de pe piaţa de energie, gaze şi petrol din România .

Totodată, în domeniul cooperării bilaterale, ambasadorul Kazahstanului a prezentat o serie de date cu privire la existenţa a peste 20.000 de români în regiunea Karaganda, români deportaţi de Stalin în perioada celui de al doilea război mondial din Basarabia şi care sunt complet integraţi în viaţa Kazahstanului, se bucură de reprezentare în Adunarea Naţiunilor din Kazahstan şi au înfiinţat o societate culturală numită Dacia, ce se bucură de sprijinul statului din Kazahstan pentru a-şi păstra specificul naţional, tradiţiile şi limba.

Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, Senatorul Marcel Bujor a mulţumit pentru acest sprijin constant acordat minorităţii române din Kazahstan şi a apreciat relaţia bilaterală în acest sens ca fiind una exemplară.

În scopul amplificării dialogului parlamentar bilateral, Preşedintele Marcel Dumitru Bujor a adresat o invitaţie oficială pentru o vizită în România omologului său din Senatul din Kazahstan dl. Preşedinte Ikram Adyrbekov.

Dialogul a contiunat apoi pe tema amplificării relaţiilor bilaterale, a cooperării economice dl.senator Marcel Dumitru Bujor prezentând potenţialul pentru investiţii şi coooperare economică al judeţului său şi pe tema vizitei pe care senatorul român o va efectua la Astana în aprilie 2015.

Dialogul a luat sfârşit cu invitaţia adresată de Preşedintele Marcel Dumitru Bujor pentru ambasadorul Kazahstanului şi pentru Directorul General al Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică pentru a vizita judeţul Bacău, înscrie regiunea în cadrul programului de vizite diplomatice DESCOPERĂ ROMÂNIA şi de a explora împreună oportunităţile de afaceri ale regiunii.