Scenariul de viaţă – seminar de dezvoltare personală

Pentru a putea face faţă acestei lumi, fiecare dintre noi ne-am conceput în copilărie o poveste a vieţii noastre. Această poveste are, ca toate poveştile, un început, un mijloc şi un sfârşit. Schiţa de bază o concepem în primii ani de viaţă, înainte de vârsta la care începem să vorbim. Mai târziu în copilărie adăugăm mai multe detalii acestei poveşti. Majoritatea acestora sunt adăugate până la vârsta de 7 ani şi sunt revizuite de-a lungul adolescenţei.

Ca şi adulţi, de obicei nu mai suntem conştienţi de povestea de viaţă pe care ne-am scris-o pentru noi înşine. Cu toate acestea, o trăim ca şi propriul destin. Fără a fi conştienţi de aceasta, ne stabilim modul de viaţă astfel încât să ajungem la finalul pe care l-am decis atunci când eram copii.

Povestea de viaţă inconştientă este cunoscută în analiza tranzacţională sub numele descenariu de viaţă. Copilul alege un anumit scenariu de viaţă pentru că, în acel moment din viaţa lui, reprezintă cea mai bună strategie de supravieţuire într-un mediu perceput ca ostil. Ca şi adulţi, ne justificăm scenariul prin distorsionarea realităţii astfel încât să se încadreze în convingerile noastre despre viaţă. Odată ce acceptăm faptul că în cadrul scenariului simţim siguranţa a ceva ce ne este familiar, ne vine mai uşor să înţelegem de ce, sub stres, preferăm să alegem siguranţa aparentă a lumii pe care o cunoaştem decât să înfruntăm teama de necunoscut.

În cadrul acestui seminar vom discuta despre ce înseamnă un scenariu de viaţă, cum se construieşte acesta şi vom identifica decizile din copilărie care formeaza un scenariu ce poate afecta în mod negativ dezvoltarea personală.

Dacă ai pornit sau doreşti să porneşti pe drumul dezvoltării personale, cunoaşterea scenariului tău de viaţă este un pas important.

Seminarul va avea loc în Timişoara, în data de 22 ianuarie, cu începere de la ora 15, pe str. Surorile Martir Caceu (fosta Negoiu), nr. 43, în încinta pensiunii Elisabetin. Dacă aveţi nevoie de o hartă, o puteţi găsi aici.

Facilitator:  Iosif Szenasi – psiholog, psihoterapeut (analiză tranzacţională), trainer acreditat CNFPA

Taxă de participare: 50 lei (află aici cum poţi beneficia de reducere)

Pentru psihologi şi viitorii psihologi: workshopul este acreditat cu un număr de 3 ore de autocunoaştere şi dezvoltare personală. Aceste ore sunt necesare pentru obţinerea atestatului de la Colegiul Psihologilor.

Pentru orice fel de informaţii suplimentare sau întrebări, îţi stau la dispoziţie. Te invit să mă contactezi prin intermediul formularului de contact.