Unul dintre lucrurile ce atrag utilizatorii la telefoanele mobile ce ruleaza sistemul de operare Android este posibilitatea de customizare a interfetei. Acestia pot descarca teme, launchere, chiar si seturi de iconite prin care pot crea propria experienta de utilizare.
Acest avantaj a fost foarte repede luat în vizor de catre producatorii de telefoane mobile, majoritatea implementând versiunile proprii de teme, animatii si iconite. Însa, odata cu trecerea timpului si cu realizarea ca versiunea produsa de Google este mai simpla si mai eficienta, multi producatori au renuntat la asa-zisele „skin-uri”. Samsung nu se afla printre ei.
Interfata TouchWiz are parte de o poveste cu suisuri si mai ales coborasuri. La aproape 10 ani de la aparitia primului Samsung Galaxy, coreenii înca spera ca TouchWiz sa fie apreciat de catre utilizatori. Din pacate, nu este. Despre acest lucru, in randurile urmatoare.
TouchWiz a pornit la drum ca o identitate pe care Samsung si-a asumat-o intr-o mare de telefoane ce ruleaza Android. Odata cu dezvoltarea sistemului de operare Android de la o generatie la alta, Samsung a realizat ca Google detine un control mult prea strict asupra acestuia. Drept urmare, coreenii au început sa lucreze la primul sistem de operare.
Este foarte probabil ca numele Tizen sa fi aparut pe radarul vostru. Acesta este disponibil doar pe smartwatch-urile Samsung, iar oprirea dezvoltarii sale a tinut de un joc foarte inteligent al celor de la Google.
Pentru a putea detine controlul asupra producatorilor de telefoane mobile cu Android, Google a cumparat divizia de hardware a celor de la Motorola. Intre timp, Samsung accelera dezvoltarea sistemului Tizen si includea pe telefoanele Android propriile versiuni de aplicatii, pentru a face trecerea de la Android la Tizen cat mai usoara pentru clienti.
Google a intervenit la timp si i-a amenintat pe cei de la Samsung ca opreste suportul software pentru terminalele coreenilor daca nu renunta la aplicatiile-oglinda livrate pe telefoanele din seria Galaxy.
Neavand sistemul de operare Tizen finalizat, Samsung a calcat frana si s-a conformat. Nici o luna mai tarziu, Google avea sa vanda divizia Motorola catre cei de la Lenovo!
De atunci, Samsung a continuat sa livreze interfata TouchWiz pe seria de telefoane Galaxy, asta desi competitorii au renuntat treptat la a lansa telefoane cu propria interfata. Desi TouchWiz mentine aspectul unic al telefoanelor Samsung, acesta are un mare defect: influenteaza negativ performantele.
Tocmai de aceea, un telefon precum Xiaomi Mi8, o clona de iPhone X, reuseste sa bata modelul Samsung Galaxy S9 în testele de benchmark, desi este dotat cu acelasi procesor. În continuare, testele de benchmark sunt foarte importante pentru anumiti utilizatori, însa Samsung alege sa pastreze interfata TouchWiz. Asta în ciuda faptului ca orice alta aplicatie instalata ulterior pe telefon va avea o alta iconita, o interfata specifica a Androidului nativ si, în teorie, performante mai bune de rulare!
Ce ne rezerva viitorul
Zvonurile de pâna acum indica doar componente hardware, nu si vreo decizie din punct de vedere software. Urmatorul Samsung Galaxy S10 va fi lansat cel mai probabil în februarie 2010 ?i va veni cu o versiune cosmetizata a sistemului de operare Android P.
Pâna atunci, fanii diagonalelor mari vor vedeala lucru un nou Samsung Galaxy Note, model ce va fi lansat în august, cel mai probabil rulând interfata TouchWiz peste sistemul de operare Android Oreo 8.1.
Fie ca ne place sau nu, TouchWiz n-o sa dispara prea curand, întrucat îl vedem si pe alte gadget-uri: pe gama de televizoare inteligente, pe smartwatch-uri, chiar si pe frigiderele cu conexiune WiFi!
Însa putem sa speram la un viitor in care interfata TouchWiz sa nu solicite simtitor componentele hardware ale dispozitivelor pe care ruleaza!