Romanii nu ințeleg importanța formării continue ca pe o sursă importantă pentru cresterea veniturilor și avansarea în carieră. Pot ONG-urile si Mass Media să schimbe acest lucru?

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și agenția de publicitate TBWA\ București,  parteneri ai proiectului, PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajaților aflați în situatie de risc pe piața muncii – informare, conștientizare și acces la învațare de calitate pe parcursul întregii vieti, au organizat săptămâna trecuta două seminarii, care au avut ca scop final elaborarea unor strategii, care să îmbunătățească stimularea formării continue a angajaților aflați în situație de risc pe piața muncii.

În contextul unei crize economice și sociale, competitivitatea pe piața muncii ar trebui să fie o prioritate pentru oricine, indiferent de nivelul de angajare sau varstă . Din păcate însuși conceptul de învățare sau pregătire constantă pe parcursul întregii vieți este străin majorității publicului românesc, iar participarea la programe de formare este una dintre cele mai scăzute din Europa, doar 14% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 24 de ani participând în ultimii 5 ani la programe de formare continuă. Pe de altă parte, angajatorii sunt din ce în ce mai convinsi de importanta investiției în formare, dar, în acelaşi timp, o văd ca o investiție inoportună în perioada actuală.

Rezultatele anchetei cu privire la participarea la formarea continuă a angajaților aflați în situație de risc pe piața muncii, au demonstrat că 87% dintre cei care au participat la programe de formare resimt și efecte pozitive în plan personal: creşterea increderii în propriile competențe, câştigarea încrederii colegilor şi şefilor, îmbunătațirea comunicării cu colegii şi şefii, creşterea initiativei personale şi, nu în ultimul rând, sporirea interesului pentru participarea la alte programe de formare profesională.

În cadrul  seminarului organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile,  participanții au dezbătut pe larg modalitățile prin care organizațiile nonguvernamentale, prin programele pe care le desfașoară, participă la stimularea formării continue a tinerilor și adulților.

Deasemenea  aceștia au discutat despre avantajele pe care le au la angajare persoanele implicate în activitați de voluntariat sau care participă la cursurile de dezvoltare personală și profesională desfașurate de ONG-uri și care sunt atitudinile angajatorilor față de acestea.

“Organizațiile neguvernamentale oferă o serie de programe de voluntariat și cursuri de calificare și recalificare, care vin in sprijinul persoanelor aflate în situație de risc pe piața muncii, ajutându-le să-și dezvolte competențele necesare la angajare. Spre exemplu, un tânăr absolvent de liceu sau de facultate, ce se afla în căutarea unui loc de muncă și nu are experiență în câmpul muncii, o poate dobândi prin activitați de voluntariat. În acest mod, își va dezvolta competențe care nu sunt abordate în curricula școlară, cum sunt: luarea deciziilor, ascultarea activa și feed-back, managementul timpului, documentație on-line ș.a. În această privință, ne confruntăm din păcate cu o problemă de mentalitate, conform celui mai recent studiu realizat de FDSC, “România 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendințe, provocări”, doar 3% dintre cetățeni se implică în activități civice. Puțini înteleg care sunt beneficiile pe care acest tip de activități le aduc atât pentru sine, cât și pentru societate.

În același timp, puțin stiu probabil că există asociații pentru sprijinul somerilor care dezvoltă servicii de formare profesională, sau care dezvoltă programe de leadership și antreprenoriat. Toate aceste acțiuni vin în întâmpinarea cerințelor angajatorilor din mediul privat și contribuie la creșterea capacității persoanelor aflate în situație de risc de menținere și accesare a unui loc de muncă.”- a declarat Vera Ularu, Manager de Proiect FDSC
Agenția de publicitate TBWA\Bucuresti și-a propus să discute în cadrul seminarului, despre ce rol ar putea să aibă mass-media în revenirea românilor în topul celor mai bine pregătiți angajați din Europa. Timp de câteva ore, participanții în cadrul seminarului, au dezbătut modalitățile prin care trusturile media își pot re-inventa abordarea subiectelor ce țin de competență, pregătire, etica muncii sau satisfacția învățării, fără a renunța la obiectivele de rating.

Atât organizatorii seminariilor cât și participanții au incercat să identifice impreuna principalele bariere cât și soluțiile strategice pentru optimizarea eforturilor mass-media în elaborarea și cresterea impactului mesajelor și vehiculelor editoriale în promovarea conceptului de educație permanentă.

Soluțiile elaborate în cadrul celor două seminarii vor face parte din documentul de strategie națională pentru promovarea formării continue, document ce va fi unul dintre principale output-uri din cadrul proiectului “PREZENT! Stimularea participarii la formarea continua a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la învatare de calitate pe parcursul întregii vieti”

Documentul complet al cercetării poate fi accesat pe portalul www.invatapentrutine.ro.

Pentru orice alte detalii sau materiale, vă rugăm să ne contactați.

CONTACTE PENTRU PRESA:

Silvia Giurca

PR MANAGER TBWA\ BUCURESTI

0722153345

silvia.giurca@tbwa.ro