ROMANIA SOLIDARA CU EFORTURILE PRESEDINTELUI BASHAR AL ASSAD

In data de 28 aprilie 2011, Comitetul Director al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica din Romania s-a intrunit intr-o sedinta speciala, pentru a oferi un mesaj de sustinere pentru poporul sirian si pentru a sprijinii independenta si unitatea Republicii Arabe Siriene.

Profesorul Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a citit declaratia finala ce subliniaza ca :

In onoarea martirilor sirieni cazuti in lupta antiterorista s-a tinut un moment de reculegere

In fata unei campanii mass- media de dezinformare, manipulare si agitatie, fara egal,  cu referire la evenimentele ce au loc in Republica Araba Siriana,   comunitatea intelectuala a Romaniei reunita in cadrul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica isi exprima solidaritatea cu poporul sirian, victima a interventiei straine si a agresiunii.

Ne exprimam sprijinul fata de mentinerea integritatii teritoriale a Siriei, asa cum este ea inscrisa in legislatia internationala si in Charta Natiunilor Unite , cu teritoriul Golanului ca parte integranta a Republicii Arabe Siriene, asa cum este recunoscut de Charta Natiunilor Unite.

Condamnam cu tariei agresiunile teroriste, ce au loc asupra populatiei civile si a armatei siriene in Daraa, Latakia  , Damasc si in alte zone si ne exprimam cu hotarare sprijinul fata de guvernul presedintelui Bashar Al Assad ca singurul reprezentant legitim si legal al poporului sirian.

Sprijinim interventia legala,  in limitele stabilite de Constitutia siriana si de legile tarii, a armatei siriene impotriva atacurilor teroriste pentru a proteja viata si proprietatile poporului sirian . Fortele de ordine siriene si-au facut datoria cu profesionalism si demnitate respingand fortele agresoare si invadatoare de pe teritoriul tarii.

Condamnam totodata acele organe de presa, ce in loc sa ofere informatiile corecte  au dezinformat si au  numit teroristii drept revolutionari, atacurile teroriste si crimele, drept miscare revolutionara   si au cerut distrugerea Siriei.

Trebuie sa subliniem ca : in Siria nu are loc nicio revolutie ,  doarece procesul democratic de reforme , initiat de presedintele Bashar Al Assad ofera fiecarui cetatean libertatea de expresie si respectul fata de drepturile omului si demnitatea fiintei umane, ceea ce face inutila orice miscare revolutionara.

In final ne exprimam increderea in Presedintele Bashar Al Assad, ca singurul reprezentant al unitatii nationale siriene si garant al integritatii teritoriale a Siriei  si ca reprezentant al politicii de reforma ce construieste o Sirie libera si democratica . Presedintele Bashar Al Assad este in aceste momente dificile ,vocea poporului sirian si da un exemplu de spirit de sacrificiu demn de un adevarat lider , respectam aceasta atitudine si ne solidarizam cu eforturile sale.

Consideram ca Romania trebuie sa stea alaturi de Siria, deoarece acum sunt puse sub semnul intrebarii valorile fundamentale pe care Romania le reprezinta : libertatea, independenta , unitatea nationala si neamestecul in afacerile interne. Daca aceste principii sunt incalcate, nu doar securitatea Siriei este pusa sub semnul intrebarii, dar insasi existenta Romaniei si a oricaruia alt stat va putea fi pusa sub semnul intrebarii.

Sprijinind Siria, Romania isi apara propria existenta.

In aceste ceasuri dificile, poporul roman nu trebuie sa uite si sa abandoneze poporul frate sirian , relatia romano-siriana este una bazata pe o lunga istorie si Romania trebuie intotdeauna sa fie alaturi de Siria , poporul sau si conducerea siriana in procesul de constructie a Siriei libere si independente.