ROMANIA SI KAZAHSTANUL SARBATORESC 20 DE ANI DE PRIETENIE SI COOPERARE

Anul 2012 marcheaza aniversarea a 20 de ani de relatii diplomatice intense intre Romania si Kazahstan.

Kazahstanul este astazi  cel mai important partener economic si politic al Romaniei din zona Asiei Centrale.

Acest bilant extraordinar se bazeaza pe faptul ca in doar doua decenii de independenta Kazahstanul a reusit o transformare  spectaculoasa: tara a este in prezent principalul exportator de energie al Asiei Centrale, furnizor de securitate militara si politica in regiune si cu rezultate  diplomatice de invidiat in calitate de lider al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa  in 2010  si  lider al Organizatiei Conferintei Islamice in 2011 so 2012.

Cu aceste atuuri Kazahstanul a construit o relatie de succes cu Romania, schimburile economice anuale situandu-se in zona a trei miliarde de dolari, dialogul politic la nivel inalt este consistent, cu vizite reciproce sustinute.

Exista totodata si un important dialog la nivel parlamentar si guvernamental.

Romania urmareste cu simpatie si interes dezvoltarea impresionanta a Kazahstanului si si-a exprimat sustinerea in nenumarate randuri prin : organizarea la Bucuresti a Conferintei OSCE – Presedintia Kazahstanului ( 24 februarie 2010) , celebrarea in mod festiv a celor 20 de ani de independenta ai Kazahstanului prin Conferinta Internationala : Kazahstan 20 de ani de independenta si progres si in final sustinerea candidaturii orasului Astana ca organizator la EXPO 2017.

Acest bilant  al unei relatii diplomatice de succes va fi omagiat de elita intelectuala a Romaniei in data de 23 mai 2012 in cadrul Conferintei Academice si Diplomatice: ROMANIA-KAZAHSTAN 20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE. UN PARTENERIAT STRATEGIC.

Conferinta organizata de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica si Ambasada Republicii Kazahstan va beneficia de prezenta Presedintelui Ion Iliescu , cel ce a aprobat recunoasterea diplomatica a Kazahstanului acum 20 de ani si a Presedintelui Emil Constantinescu , cel care a dezvoltat relatia Romania- Kazahstan la un nivel strategic.

Intre alti prestigiosi vorbitori putem enumera pe : Ministrul Culturii – Mircea Diaconu, Ministrul Economiei- Daniel Chitoiu, Trifon Belacurencu , Grupul Parlamentar de Prietenie Romania- Kazahstan , Prof.Dr. Anton Caragea , Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica si Prof.Dr. Mircea Constantinescu , Directorul Consiliului European pentru Relatii Internationale etc.

Conferinta academica si diplomatica se va bucura si de un mesaj special de salut prezentat de Excelenta Sa Talgat Kaliyev, Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan in Romania si mesajul Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului, alte mesaje vor fi prezentate de Rectorul Universitatii Spiru Haret  si de Consiliul European pentru Relatii Internationale.

Conferinta Academica si Diplomatica : ROMANIA-KAZAHSTAN 20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE. UN PARTENERIAT STRATEGIC  va discuta importante momente ale transformarii relatiei Romania-Kazahstan precum :

-         dezvoltarea schimburilor economice bilaterale in ultimii 20 de ani, statutul Kazahstanului de investitor strategic in Romania, transformarea Kazahstanului prin investitiile facute in sectorul energetic din Romania in principala sursa de energie a tarilor emergente din Asia si a economiilor europene.

-          organizarea la Bucuresti a Conferintei Internationale de sustinere a Presedintiei Kazahstanului la OSCE ( 24 februarie 2010), singura conferinta de acest gen din istoria diplomatiei romanesti ce a exprimat sprijinul romanesc pentru agenda de reformare a OSCE propusa de Kazahstan.

-        organizarea in Romania, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de independenta a Kazahstanului, a Conferintei Academice KAZAHSTAN: 20 de ANI DE INDEPENDENTA SI PROGRES, conferinta ce a marcat extraordinarele rezultate obtinute de Kazahstan in ultimii 20 de ani in planul dezvoltarii economice si politice devenind astazi un furnizor de securitate la nivel regional

-        sprijinul acordat de catre Romania gazduirii EXPO 2017 in capitala Kazahstanului-Astana prin organizarea  Expozitiei ASTANA-CAPITALA VIITORULUI la Bucuresti.

Organizarea in Romania a unei conferinte de amploare marcand cei 20 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Kazahstan   este o marturie nu doar a dezvoltarii fara precedent a relatiilor diplomatice si economice dintre cele doua tari , dar si a capacitatii Romaniei de a mobiliza eficient elita intelectuala si de a gazdui evenimente de rasunet international menite sa marcheze apropierea dintre Uniunea Europeana si zona Asiei Centrale.